Guča 2010: Čola, Brega i Muzej trube

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 14 Jun 2010

Predsednik opstine Lučani Slobodan Jolović izjavio je Tanjugu da će jubilarni, 50. Dragačevski sabor trubača biti održan od 13. do 22. avgusta uz učešće više inostranih orkestara i folklornih grupa.

“Pripreme se privode kraju, a Vladi Srbije smo poslali programske sadržaje i predlog da bude pokrovitelj jedinstvene smotre izvornog narodnog stvaralaštva, koja je opstala i razvijala se čitavih pola veka”, kazao je Jolović.

Jubilarni sabor počeće u petak, 13. avgusta okupljanjem kod Spomenika trubaču u centru Guče, svečanom akademijom, otvaranjem Muzeja trube i izložbi radova slikara, vajara i ženskih rukotvorina, a biće promovisana i monografija “Guča-pola veka trube”.

U sledećih devet dana predviđeno je održavanje više koncerata među kojima su Gorana Bregovića i Bobana i Marka Markovića.

Međunarodno takmičenje trubaca održaće se 19. avgusta, a završno nadmetanje duvačkih orkestara iz zemlje predviđeno je za subotu, 21. avgusta, dok će sabor biti završen sutradan, koncertom pobedničkih sastava.

“Uveren sam da će ovog puta više nego bilo kada Dragačevski sabor trubača biti izvor duhovne radosti čitave Srbije”, zaključio je Jolović.

Organizatori očekuju da ovogodišnja poseta daleko premaši pola miliona saboraša, pa je stoga i produženo vreme trajanja Sabora, a program obogaćen zanimljivim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Reklame

Ostavite komentar