Magično gitarsko veče Erika Kleptona

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 10 Jun 2010

Krcata Beogradska arena (svih 17.500 karata prodato) i raspoloženi magovi gitare na sceni, Erik Klepton i Stiv Vinvud bili su sinoć idealna kombinacija za savršeno muzičko veče.

Koncert je počeo numerom grupe Blind Faith, u kojoj su dvojica gitarista zajedno svirali na samom kraju 60-ih. Prvi ton uvodne pesme „Had To Cry Today“ pripao je Stivu Vinvudu, neopravdano zapostavljenom u najavama domaćih medija, a sa Kleptonom „rame uz rame“ na zajedničkoj turneji. Upravo je njegova numera „Dear Mr. Fantasy“ i zatvorila fantastično veče.

Ubrzo je kod „After Midnight“ i mnogih drugih pesama, pored gitarskog, pokazao i umeće sviranja klavira i orgulja, za kojima je proveo najviše vremena. Usledile su numere poput „Shape I’m In“, gde su se obojica „nadmetala“ u pokazivanju virtuoznosti na gitari. Za komunikaciju sa publikom bio je zadužen Klepton. „Dobro veče“, na početku i ljubazno „hvala“ posle svake numere bili su sasvim dovoljni, jer bi bilo koja duža pauza između pesama Beograđanima, koji su šakama neprestano „držali ritam“ celom bendu, samo poremetila savršeni ugođaj. Slavni muzičar je rekao i da se seća „nastupa u Beogradu od pre skoro 30 godina“, što je u auditorijumu izazvalo opšte oduševljenje. A onda je usledio set numera koje su odsvirane „unplugged“ među kojima je Klepton izveo i svoje najpoznatije delo „Layla“. Stariji su ta četiri minuta kao začarni gledali ka bini, parovi su ih iskoristili za razmenu zagrljaja i poljubaca, a mlađi su se pomalo nervirali što nisu ranije rođeni jer je pitanje da li će ikada čuti klasičnu verziju na električnim gitarama. Za kraj su ostavljeni klasici velikih gitarista poput „ Voodoo Chile“, Džimija Hendriksa i „Cocaine“ Džej Džej Kejla, koja kao da je autobiografska Kleptonova pesma pa mnogi i danas ne veruju da je nije originalno napisao već obradio. Skoro dva sata savršenih bravura, svakog tona idealno odsviranog, nisu ipak bila dovoljna da Klepton izvede „Bad Love“, „Wonderful Tonight“ i „Tears In Heaven“, ali nema veze jer sigurno niko iz Arene nije otišao nezadovoljan.

Erik Klepton i Stiv Vinvud su zajedničku turneju započeli još pre više od godinu dana, serijom koncerata u Rojal Albert Holu u Londonu. Potom je usledila serija koncerata po Severnoj i Južnoj Americi, a povratak na evropsko tlo dogodio se pre mesec i po dana. Dva dana pre Beogradske arene svirali su u Beču, a dva dana kasnije nastupiće u Bukureštu. Zvanični kraj koncerata na Starom kontinentu uslediće 13. juna u Istanbulu, a potom posle još šest nastupa u SAD i kraj cele turneje. Sinoćnjim koncertom ujedno je okončana i serija izuzetnih junskih koncerata u Areni. U samo devet dana Beograđani su imali jedinstvenu priliku da vide legende rok i bluz zvuka, Erika Kleptona, Stiva Vinvuda i Boba Dilana, ali i pop ikonu Eltona Džona.

Reklame

Ostavite komentar