Orkestar iz Varaždina pobednik “Tamburica festa”

Izvor: Press online
Postavljeno 29 Jun 2010

U Deronjama kod Odžaka završen je treći svetski Tamburica fest, na kojem je za pobednika proglašen „Varaždinski tamburaški orkestar” iz Hrvatske. Na festivalu se nadmetalo 13 orkestara iz devet zemalja – Austrije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

- Zaista smo iznenađeni pobedom. Velika nam je čast bila samo da dođemo na jedan ovakav festival. Nadamo se da smo svojim nastupom opravdali titulu najboljeg orkestra, jer smo bili u konkurenciji sa sjajnim muzičarima – rekao je šef varaždinskih tamburaša Dražen Zlatarek.
Žiri festivala dodelio je i nekoliko specijalnih nagrada. Za najlepšu novu pesmu Tamburica festa nagrađen je orkestar „Garavuše” iz Kutjeva u Hrvatskoj. Nagrada za umetnički izraz pripala je „Tamburašima s Dunava” iz Zemuna, a nagradu publike poneo je Gradski tamburaški orkestar „Banjaluka” iz BiH. Nagradu žirija iz medija dobili su „Batini tamburaši” iz Rumunije. Tamaš Balog iz orkestra „Poklade” iz Mađarske proglašen je za najboljeg primaša, a Branko Jovanović Bako, vođa istoimenog orkestra iz Austrije, dobio je nagradu kao najbolji bas-primaš.

Na festivalu je, prema rečima predsednika organizacionog odbora Jovana Pejčića, bilo oko 60.000 posetilaca iz svih zemalja u regionu.
- Tamburicom smo i ove godine promovisali kulturu i tradiciju Vojvodine i Srbije i doneli dašak običaja drugih zemalja – kaže Pejčić.

Reklame

Ostavite komentar