Firčiju sledi tužba zbog povrede autorskih prava

Izvor: novosti.rs
Postavljeno 16 Jul 2010

Prava na pesme Milana Mladenovića i grupe EKV ima isključivo njegova majka Danica. Ovo je za „Novosti“ potvrdio beogradski advokat Nenad Milovanović, koji je svojevremeno zastupao Milana, a sada zastupa njegovu majku Danicu Mladenović.

Obratili smo mu se zbog najava nekadašnjeg bubnjara kultne rok grupe EKV Ivana Fecea Firčija, koji planira da u septembru objavi čak dva albuma sa po 12 pesama (u anplagd verziji u aprilu 1994. u novosadskom klubu „Paradizo“ odsvirali su ih Milan Mladenović i Margita Stefanović) i Aleksandra Ilića, autora knjige o Margiti „Vrati unazad“, koji tvrdi da ima pravo na objavljivanje EKV albuma.

- Naslednik autorskih dela Milana Mladenovića je njegova majka Danica, kako je i registrovano u SOKOJ-u – objašnjava nam advokat Nenad Milovanović. – Autori 95 % pesama grupe EKV su Milan i Magi, a Milan je potpisao i 70% aranžmana, muzike i tekstova. Firči je bio njihov bubnjar u veoma kratkom periodu, svirao je na samo jednoj ploči, tako da ne polaže nikakva prava na njihova autorska dela. Njegovo eventualno izdavanje albuma bez ugovora bilo bi nezakonito, i siguran sam da bi se u tom slučaju pokrenuo sudski postupak kojim bi se nosilac prava zaštitio od takve uzurpacije.

Milovanović tvrdi da Firči nije kontaktirao njegovu klijentkinju Danicu Mladenović, te da je bez formalne saglasnosti, a u saradnji sa PGP RTS objavio album „EKV revisited“:

- Moj klijent je doveden pred svršen čin, a da ne bi ispalo da na bilo koji način sprečava da se ta muzika ponovo čuje, napravljen je, u poslednjem trenutku, nekakav sporazum. Koliko sam informisan, Firči po drugi put pokušava bez ikakvog ovlašćenja da izda album. O ovome ništa ne zna ni bivši menadžer grupe Dušan Ercegovac, sa kojim je Danica u kontaktu. Znam da Fece koristi privatne snimke Milana i Magi na koje namerava da nasnimi druge muzičare, zašta nije ovlašćen, niti će biti.

Na pitanje znači li to da Danica Mladenović može da tuži Firčija ako se u septembru njegovi albumi pojave na tržištu, pravni zastupnik Milanove majke veli:

- Naravno. Ona po zakonu može da traži od suda, dok ne donese odluku o njenom zahtevu, da isključi iz prometa materijal i zabrani njegovu prodaju. Izdavač koji bude pokušao to da objavi izlaže se riziku da mu sve bude zaplenjeno i uništeno. Mora se uvesti neki red. Savetovaću gospođu Danicu da zaštiti svoja prava. Zaostavština EKV nije Alajbegova slama, pa da je razvlači ko stigne.

Sa druge strane, Firči smatra da je toliko interesovanje za autorska prava u Srbiji, gde ih niko ne poštuje, pravo licemerje. Nekadašnji bubnjar EKV kaže da autorska prava na Milanova dela poseduje njegova majka, koja redovno dobija novac od istih.

- Mehanička prava snimka koji posedujem, dozvoljavaju mi da koristim materijal ali, i ispoštujem isplatu autorskih prava. Naslednici prava na kompozicije dobiće novac preko SOKOJ-a, kao i za „EKV revisited“ – dodaje Firči.

FANTOMSKA FIRMA

KADA je Fece objavio „EKV revisited“, javio mu se Aleksandar Ilić i tražio autorska prava na osnovu nepostojeće firme, tvrdi bubnjar.

- Ako on polaže prava na izdavanje albuma, mogu slobodno da kažem da sam išao u školu sa Josipom Brozom. Da se neko drznuo da proveri dotičnog ustanovio bi da njegova kompanija „EKV rekords“ ne postoji i da nigde nije zavedena. Sada se drznuo da ponudi disk uz knjigu „Vrati unazad“, na koji nema pravo, i pismenim putem zahteva od PGP RTS da mu isplati pare na osnovu papira, koji mu je neko dao za vreme Miloševića.

Reklame

Ostavite komentar