RTS: Oborićemo presudu koja izjednačava Farmu i Mocarta

Izvor: 24sata.rs
Postavljeno 28 Jul 2010

Privredni sud u Beogradu doneo je prvostepenu, nepravosnažnu presudu prema kojoj je RTS u obavezi da plati autorima SOKOJ-a naknadu za emitovanje muzičkih dela u iznosu od 136 miliona dinara, kao i kamatu na tu sumu novca od 2007. godine do danas.

- Ova presuda znači da će se poštovati kreativnost i stvaralaštvo autora, kojima su ta prava dosta dugo uskraćivana – ocenio je zastupnik SOKOJ-a Miloš Pejović. Pozvali smo i RTS da nam prokomentariše presudu.

- U pitanju je prvostepena presuda koju je donelo sudsko veće. Oborićemo tu presudu jer izjednačava izvornu narodnu muziku, Mocarta i Farmu. RTS godinama ima ugovor sa SOKOJ-em, podržava ugovor, ali odbija da SOKOJ ima prava da jednostrano poskupljuje ugovor ili se ugrađuje u pretplatu, što se zakonom izričito zabranjuje. RTS je predložio SOKOJ-u da se naprave tarife za muzičke žanrove, za izvornu, narodnu, folk, dečju, džez, pop muziku, da se za svaki od tih žanrova naprave određene cene. Očigledno, podržan od nekog ministarstva, SOKOJ se smatra dovoljno moćnim da traži milionske sume koje će se deliti onima koji prepisuju muziku iz orijentalnih zemalja. I svi ćute. RTS neće dozvoliti pljačku narodnih para, ne pristaje na jednostrano poskupljenje ugovora i ako ova presuda postane izvršna, preporučujemo zaplenu kamera, studija ili zgrade RTS-a. Postavlja se pitanje koji sud na svetu može da dosudi da se oni koji se bave prepisivanjem tuđih autorskih dela vrednuju isto kao Mocart, Geršvin ili autori kvalitetne narodne i zabavne muzike, originalnih dečjih ili džez kompozicija- kaže za „24 sataDuška Vučinić Lučić.

Reklame

Ostavite komentar