Centrala E761: Sergej Trifunović zvezda završne večeri

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 15 Aug 2010

Više od 3.000 Užičana posetilo je festival Centrala E761, a kao što se i očekivalo najveću pažnju izazvao je poznati glumac Sergej Trifunović koji je sa svojim bendom svirao poslednje veče.

Trodnevni festival, na kome su nastupali bendovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sjajnim koncertom otvorio je pulski sastav KUD Idijoti. Na festivalu su između ostalih nastupili i manje afirmisani bendovi poput užičkih Nikad spremni, Dirty Dorothy i Lude žene, zatim The Motership Orchestra iz Požega, Ispod crte iz Travnika… Festival je nastao u okviru „E761“ partnerskog programa mreže nevladinih organizacija iz Srbije i Bosne i Hercegovine, čiji je program decentralizacija kulturne politike i produkcije u regionu. Festival je dobio naziv po regionalnoj evropskoj ruti koja počinje u Plitvicama u Hrvatskoj i preko centralne Bosne i Hercegovine i Srbije završava se u Vidinu u Bugarskoj. Tema festivala bila je život mladih van centra, koji se suočavaju sa problemima nezaposlenosti, nekvalitetnog obrazovnog sistema i odsustva sistemske podrške za svoj profesionalni i lični razvoj.

Ovaj festival pomogao je Grad Užice, a podršku su pružili i Turistička organizacija Užica, Narodni muzej, Elektrodistribucija i mnogi drugi. Centrala E761 inicijalno je planirana kao trogodišnji projekat uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu. Početak festivala označio je istovremeno i početak Međunarodne godine mladih, koju su Ujedinjene nacije stavile u svetski kalendar događaja.

Reklame

Ostavite komentar