Da li su “Kursadžije” plagijat !?

Izvor: Kurir
Postavljeno 20 Aug 2010

Humor i scenografija emisije Saše Pantića identični su onome što je pre 15 godina radio zagrebački komičar Željko Pervan u „Večernjoj školi“

„Kursadžije“ su hrvatska humoristička emisija!
Ovakva konstatacija može lako da se izvuče ako se pogleda serijal „Večernja škola“, koji se trenutno reprizira na HTV, i uporedi sa već pomenutim igrokazom čije epizode pratimo na Pinku.

Eto, kao postoji škola, u njoj profesori i đaci zbijaju šale na račun aktuelnih društvenih problema, dotaknu ponekog političara ili se sprdaju sa stanovnicima nekada bratskih republika…

I maltene sve isto. Samo što je hrvatski komičar Željko Pervan celu priču započeo 1995. Saša Pantić je svoju trupu okupio pet godina kasnije. I poriče da je tada „gledao preko komšijske ograde“. Inspiraciju je, kako tvrdi, našao u kultnoj seriji Televizije Beograd emitovanoj prvi put davne 1973.

- Gledajući „Kamiondžije“ i scenu u kojoj Čkalja polaže ispit iz istorije, došao sam na ideju da snimim nešto slično tome. Kome Hrvati mogu da budu inspiracija, kad su nebo i zemlja po pitanju humora?! – rekao je u jednom dahu tvorac „Kursadžija“.

Kako na sve ovo gleda Pervan, nismo uspeli da saznamo. Kolege iz hrvatskih medija nisu imali njegov broj telefona.

Reklame

Ostavite komentar