Džej Zi – Kriminalac, reper, biznismen

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 26 Aug 2010

Kao najplaćeniji reper na svetu Džej Zi je za poslednjih godinu dana inkasirao 63 miliona dolara. Ova cifra je međutim samo džeparac Šon Korej Kartera koji zahvaljujući svojoj poslovnoj imperiji godišnje zarađuje i dvadesetostruko više novca, pa ga je tako magazin Forbs svrstao među 50 najbogatijih ljudi u SAD.

Njegov muzički put ne razlikuje se mnogo od drugih poznatih repera i mogao bi da stane u slogan „preko trnja do zvezda“, a ključna razlika u odnosu na druge izvođače hip-hop zvuka odnosi se na to što je put od kriminala do repa brzo premostio, a onda je napravio i korak dalje – u svet biznisa.

Odrastao je u sirotištu u Bruklinu pošto je otac napustio porodicu, a majka nije imala novca da sama izdržava njega i brata. Već sa 12 godina dospeo u Dom za maloletne delinkvente pošto je pucao bratu u rame kada je ovaj pokušao da mu ukrade nakit. Izbačen je iz dve srednje škole, a ni treću nikada nije završio. Još kao maloletnik nekoliko puta je privođen zbog dilovanja kokaina, za koji tvrdi da ga nikada nije konzumirao. Sve ovo, o čemu je kao i svaki reper pevao u svojim numerama, ipak nije bilo dovoljno da bi sredinom 90-ih godina prošlog veka izbio na vrh top lista. Da li zbog toga što je prozivan u pesmama pojedinih kolega (Notorijus Bi Dži ga je na primer u svojim numerama oslovljavao sa „folirant“) jer nije imao kriminalni pedigre poput Tupak Šakura ili Snup Doga ili iz čistog poslovnog razmišljanja, ali Džej Zi je 1999. objavio treći album „Vol 3… Life and Times of S Carter“ (Album 3… Život i vreme Š. Kartera) u kojem je do detalja opisao incident u Kit Kat klubu na Tajms skveru u Njujorku u kojem je nepoznatog dilera droge, oštricom od pet inča (127 milimetara), izbo na smrt. Ubrzo je Njujork tajms objavio priču kako se takav incident zaista dogodio četiri godine pre objavljivanja albuma i za sada već odraslog Džej Zija ponovo je počela da se interesuje policija. Reper je tada tvrdio da je u pesmi lagao pošto je slučajno bio samo svedok tog incidenta, a porota ga je oslobodila usled nedostatka dokaza pošto se na snimcima sigurnosnih kamera moglo utvrditi samo da je ubica crnac, ali ne i da je to i muzičar na optuženičkoj klupi.

Kako reperi u svojim pesmama navodno nikad ne lažu, od tog momenta za Džej Zija više nije bilo prepreka da se pridruži „krem društvu“ hip-hop muzike. Do danas je prodao više od 40 miliona albuma širom sveta, a pored mnogobrojnih nagrada vlasnik je i deset Gremija. Novac koji je zarađivao od muzike uložio je na razne strane. Suvlasnik je jednog od najvećih lanaca restorana u Americi „40/40 club“ koji se nalaze na svim bejzbol stadionima. Vlasnik je NBA tima Nju Džersi Nets. Stvorio je i modnu liniju Rocawear. Glavni je promoter i suvlasnik kompanije koja pravi pivo Badvajzer. Od oktobra 2005. poseduje i deonice fudbalskog kluba Arsenal iz Londona. U svom vlasništvu ima i „J Hotels“ lanac hotela, a kupio je i jednu od najvećih svetskih elektronskih industrija AEG. Napravio je i sopstvenu diskografsku kuću „Def Jam record“ i jedan je od trojice vlasnika „Roc-A-Fella record“, a postao je i jedini šef jedne od najpoznatijih izdavačkih imperija „Roc Nation“.

Reklame

Ostavite komentar