Guča: Kreće deset dana ludila

Izvor: Blic.rs
Postavljeno 12 Aug 2010

Jubilarni, 50. sabor trubača u Guči počinje sutra i traje do 22. avgusta. Svečanim podizanjem zastave uz zvuk trube počeće najveća trubačka manifestacija u zemlji i svetu. Očekuje se ove godine bude nadmašen prošlogodišnji rekord kada je u Guči bilo oko 600.000 gostiju.

Predviđeno je da otvaranju prisustvuju ministra Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić, a domaćin Sabora ove godine je predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović. Po rečima organizatora, finalno takmičenje za najbolji svetski trubački orkestar će otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić.

Nakon niza godina Guča će, kako i zaslužuje, dobiti Muzej trube koji će sutra biti svečano otvoren. Osim političara iz Srbije i drugih zemalja, ambasadora i zvaničnih delegacija, u Guči će se okupiti i najpoznatija imena domaće estrade. Tako će Goran Bregović po drugi put svirati u prestonici trube, predviđeni su i nastupi Miroslava Ilića, Sanje Ilića i „Balkanike“, Dragana Kojića Kebe, Bobana i Marka Markovića… a biće prisutne i mnogobrojne plesačke grupe.

- Programski sadržaj i čitave pripreme za Guču faktički počinju onog dana kada se prethodni Sabor završi. Dakle, programski sadržaji su davno isplanirani, a sada možemo reći da će kompletno biti realizovani. Potvrđen je dolazak orkestara iz čitavog sveta, a svakako će u revijalnom delu programa atrakcija biti

domorodačka grupa iz Australije „Aboridžini“. Takođe bih izdvojio i poljski orkestar koji nastupa u četvrtak i zaista će prirediti jedan odličan koncert. Više od 20 kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Australije, Maroka, Izraela, Slovenije i Makedonije naći će se u revijalnom delu programa. Po prvi put će ove godine finalno takmičenje biti održano u subotu veče i učestvovaće 16 najboljih trubačkih orkestara. Deset je već izborilo mesto za Guču na predtakmičenjima širom Srbije, a šest će biti odabrano na polufinalima u Guči. Ove godine prenos će vršiti Televizija „Pink“ i to svakog dana od 10 do 12 časova i u večernjim satima kada budu koncerti naših zvezda – kaže Adam Tadić, direktor Centra za kulturu.

Reklame

Ostavite komentar