Jelena Živanović: Publika traži narodnjake

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 05 Aug 2010

Kolege i supružnici Jelena i Zoran Žika Živanović iz grupe “Zana” na pitanja o privatnom životu ne odgovaraju, jer kako kažu, žele da privatnost zadrže za sebe.

A što se muzike tiče lepša polovina benda kaže: “Mislim da pop muzika u Srbiji nije propala. Svako ima svoje mesto za sebe. Činjenica je da smo preplavljeni narodnjacima, ali po mom mišljenju oni nisu krivi. Jednostavno narod ih hoće, publika voli tu muziku i zato su traženi.”

Sve češće se priča da je na estradi važniji stas od glasa, a Jelena je rekla: “Muzika generalno nije upropašćena, ali je kod nas zaista bitnije kako izgledaš, da li si se skinuo, napumpao sise i usta, nego kakvu pesmu pevaš. Ipak, ja sam uverena da kvalitet pobeđuje i jedino opstaje. Ranije je zaista bilo više emisija u kojima su zabavnjaci imali prostor i pravu konkurenciju. Sada bi trebalo da se stvori jedna kritična masa, da se pojavi deset kvalitetnih hitova, pa da urednik neke televizije ili radija kaže: ‘Hej, pa ovi su dobri’ i da nas pozove. Mi izvođači treba da se udružimo, jer jedino tako pop muziku možemo da vratimo na pravi put. ‘Zana’ u kontinuitetu radi već 30 godina što nije malo. U poslednje tri godine, Žika i ja radimo koncerte širom Srbije i to isključivo žive nastupe. Imamo repertoar samo od naših pesama za nastup od dva i po sata. Uvek pevamo uživo, nikada na matricu ili plejbek, pa udri do zore. Mi nismo zabavljači po diskotekama, to nikada nismo radili, niti ćemo”, izjavila je za “Vesti” gospođa Živanović.

Kako kaže, ona i njen suprug žive od muzike, pišu i izvode pesme, ali rade i za druge. “Radimo kombinovano, a zarada je u principu slična. Sve češće pišemo za kolege iz folk branše kao što su Mile Kitić, Sanja Đorđević, ali i za ‘OK bend’, Natašu Bekvalac, Gocu Tržan… Profesionalci smo i umemo da oslušnemo šta kome treba i koja vrsta pesme im najviše odgovara. Ne primamo pesme od drugih, jer ih sami pišemo. Kad Žika radi muziku ja, koja strašno pamtim muziku čak i na jedno slušanje, uvek ga opomenem ako mi se učini da liči na neku tuđu, i on odmah prekida. Nemamo razloga da to radimo. Naši aranžeri trebalo bi više da slušaju stranu muziku, kako bi se Srbija približila svetskim trendovima, a ne da današnji narodnjaci sve više idu u pravcu zabavne muzike”, smatra pevačica “Zane”. Šta je lepše i lakše – kada peva ili u miru piše kod kuće? “Mnogo je lepo kada sediš u kući i pišeš, bez stresa i napetosti. To mi je najlepši posao, posle kontakta sa publikom na koncertima. Dobro je samo kad nisam u kolotečini da radim stalno istu stvar. Srećom trajemo 30 godina, pa nam ne treba afirmacija, nego možemo da nastupamo tamo gde nama odgovara”, kaže Jelena.

Reklame

Ostavite komentar