Braja: Teško zemlji u kojoj je “Insomnija” hit

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 30 Sep 2010

Jedan od najuspešnijih muzičkih autora, koji je napisao brojne hitove pop i folk muzike Dragan Brajović Braja (44) veruje da je došlo bolje vreme za našu muziku. Kako objašnjava za “Vesti”, nema nikakvog konkretnog razloga da bude optimista, ali pošto je sve toliko palo da nema gde dalje, stvari će morati da krenu nabolje.

- Siguran sam da će se pop muzika početi malo da se uzdiže. Što se tiče folka, nisam siguran da će se to desiti tako brzo kao s popom, ali i tu se mora nešto pomeriti.

Jednostavno, došlo je vreme da se promene neke sistemske stvari u državi, pa će se to odraziti i na muziku. Muzika nam je onakva kakva nam je i država – kaže Braja.

Da li vam je muka kad čujete pojedine pesme?
- Naravno da mi je muka i to vrlo često. Snimaju se takve gluposti da čovek ne može da poveruje da je neko smislio nešto tako besmisleno.

Generalno, taj trend besmislenih pesama je apsolutno dominantan. Sve su neke vaćaroške kombinacije koje nemaju veze sa bilo čim. Ne znam definiciju za takve pesmičice koje imaju miris i ukus usoljenog opanka!

Brojni kompozitori se trude da naprave nešto originalno, a onda se pojavi Ekrem Jevrić, otpeva “Kuća, pos’o” i postane fenomen. Kako gledate na to?
- Rekoh vam da nije vreme za pametne pesme. Tužno je kada u jednoj zemlji Ekrem Jevrić može da bude fenomen, “Insomnija” veliki hit, a Partizan uđe u Ligu šampiona!

Današnja muzika u Srbiji mnoge zasmejava, a mnogi plaču ali od muke?
- Uvek čovek može da sedne i da plače od muke. Dođe i meni, ali me kratko drži jer ipak idem dalje. Činjenica je da u današnjoj muzici ima mnogo toga čemu se ljudi smeju.

Mi smo usred velikog nevremena koje tutnji kao cunami na estradi. Protutnjaće, opustošiće mnogo toga, pa će ostati prostora za gradnju i biće posla za mnoge.

Zašto i vi ne napišete neku štos-pesmičicu da zasmejete publiku?
- Moji standardi su drugačiji i ne umem da pišem takve pesme. Dobro znam da ovo nije vreme za “pametne” pesme. Usred “farmizacije naroda”, nije prikladno praviti pesme koje imaju priču, sadržaj, poetiku i sve ono što pesmu čini pesmom.

Šta mislite, kako će proći nove pesme vaše kume Nataše Bekvalac?
- Ne znam, videćemo. Bojim se da to nisu prepametne pesme za ovo vreme i da možda neće biti shvaćene kako treba.
Prošle sezone niste bili u žiriju za “Zvezde Granda” jer ste, kako rekoste, imali pametnija posla. Hoće li ocenjivati kandidate ove godine?
- Mislim da ću, po svoj prilici, i sada imati pametnija posla.

Reklame

Ostavite komentar