Koncert koji čekamo 20 godina

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 19 Sep 2010

Legendarni američki hard-rok sastav „Gans end rouzis“, koji se proslavio krajem osamdesetih svojom mešavinom roka, bluza, panka, glem roka i hevi metala, spektakularnim koncertima i skandalima, stiže u našu prestonicu u četvrtak 23. septembra, prvi put u svojoj karijeri.

Dolaze iz Bukurešta da održe dugo očekivani koncert u „Beogradskoj areni“, u sklopu svetske turneje, na kojoj promovišu poslednji studijski album „Kineska demokratija“ i najavljuju dva i po sata svirke. Mada je od originalnih članova tu samo pevač Vilijam Eksl Rouz, najavljena je žestoka svirka. Set lista ima 24 pesme, među kojima su hitovi „Njelcome To The Jungle“, „You Could Be Mine“, „November Rain“, „Paradise City“…

Grupu su u junu 1985. godine u Los Anđelesu osnovali Eksl Rouz i gitaristi Trejsi Gans i Izi Stradlin, a na mesto basiste i bubnjara uskoro su došli Daf Mekagan i Stiven Adler. Ime benda nastalo je spajanjem dve grupe iz kojih su originalni članovi došli – „Holivud rouz“ i „El Ej gans“. Vrlo brzo na Gansovo mesto došao je Sleš i u toj postavi 1987. objavljuju album „Appetite For Destruction“, s prvobitnim omotom, koji je izgledao kao scena silovanja. Album nije bio dobro prihvaćen sve do momenta dok se na MTV nije zavrteo spot za pesmu „Snjeet Child O’Mine“. Već iduće godine album je dospeo na prvo mesto američke top liste, sa 28 miliona prodatih primeraka. Do danas je ostao najbolje prodavan debitantski album svih vremena. Tokom istoimene turneje zaradili su titulu „najopasnijeg benda na planeti“, jer su tokom njihovog nastupa na festivalu „Čudovišta roka“ u Velikoj Britaniji, dva obožavaoca poginula zbog prevelike gužve. Takođe, zbog alkohola i droge Sleš, Adler i Mekagan, su non-stop bili na meti štampe, a period najvećih uspeha počeli su 1991. nastupom na festivalu „Rok u Riju“, pred više od 260.000 posetilaca.

U maju iste godine krenuli su na veliku svetsku turneju, koja je trajala 28 meseci. Pratili su ih razni incidenti, pa je tako na koncertu u Sent Luisu Eksl skočio sa bine na obožavaoca, koji je imao video kameru, posle čega je prekinuo koncert, što se završilo neredima i povređenima. Grupa je ostala bez kompletne opreme, a Eksl je morao da odgovara pred sudom zbog izazivanja nereda. Ovo je učvrstilo reputaciju grupe kao skandalozne i nepouzdane. Tokom turneje objavljuju „Use Your Illusion“ 1 i 2, na kojima su neke od najvećih rok balada devedesetih.

Istorijska turneja završena je u Buenos Ajresu 17. jula 1993. posle skoro tri godine i više od 200 koncerata. Nastup u Argentini bio je i poslednji zajednički nastup najuspešnije postave „Gans end rouzis“.

Stradlina je u grupi zamenio Gilbi Klark, Adlera Met Sorum, Sleš je u to vreme redovno svirao sa Majklom Džeksonom i Lenijem Kravicom, da bi na kraju osnovao novi bend „Sleš snejkpit“, a posle njega i „Velvet revolver“, u kojem sviraju i Mekagan i Sorum. Službenim odlaskom Mekagana iz benda, to više nisu „Gansi“ koji su obeležili istoriju roka. Eksl Rouz je sudskim putem dobio pravo na korišćenje imena. Otada je rad grupe gotovo neprimetan, a album „Kineska demokratija“ najavljivali su još od 2000. godine.

Kako god, bend je tokom karijere izdao šest studijskih i jedan lajv album, koji su prodati u više od sto miliona primeraka širom sveta. Muzički magazin „Lj“ je 2002. uvrstio „Ganse“ na svoju listu „50 bendova koje treba da vidite pre nego što umrete“.

ZABRANJENO SLIKANJE

ULAZNICA u svim kategorijama zakoncert „Gansa“ još ima u prodaji po sledećim cenama od 3.100, 3.450, 4.450, 4.950 i 5.450 dinara, na biletarnici „Beogradske arene“, šoping molu „Ušće“, Domu omladine, knjižari „Delfi“ (SKC) i Eventimu. Karta za ložu košta neverovatnih 14.000 dinara. Iz „Beogradske arene“ podsećaju publiku da na koncert ne nose fotoaparate i kamere, jer će njihovo unošenje biti zabranjeno.

Reklame

Ostavite komentar