Seka Aleksić kopirala hevi metalca?

Izvor: novosti.rs
Postavljeno 28 Sep 2010

Kruže priče da je pesma „Idi pre jutra“ sa aktuelnog albuma Seka Aleksić u stvari plagijat hita „Rising Force“, slavnog švedskog gitariste Ingvija Malmstina.

Dok organizator „Mjuzik star prodakšn“ saopštava da su ulaznice za fan pit za koncert Seke Aleksić 23. oktobra u „Beogradskoj areni“ rasprodate, našoj redakciji javljaju se ljubitelji hevi metal zvuka i tvrde da je Sekina pesma „Idi pre jutra“ (Romario – Abadić) sa njenog aktuelnog albuma, u stvari hit „Rising Force“, slavnog švedskog gitariste Ingvija Malmstina, sa njegovog debi albuma iz 1984.

Zbog toga smo zatražili stručnu ekspertizu dveju pesama od našeg cenjenog kompozitora, aranžera i klavijaturiste Slobodana Markovića koji smatra da između njih nema melodijsko-harmonskih sličnosti koje bi mogle da se definišu kao plagijat.

- Sličnost postoji, ali samo u prilično neuspelom pokušaju aranžera i producenta da dobiju metal produkciju, u smislu „kako mali Đokica zamišlja“, pogotovo kada se radi o instrumentalnim delovima ove dve kompozicije – ističe Marković. – U zvuku ima značajnih razlika u aranžerskom, izvođačkom i produkcionom delu, koji je kod „Rising Force“ na značajno višem nivou nego u pesmi „Idi pre jutra“. Ne može se reći da je reč o plagijatu, jer se želja za takvim aranžmanom, produkcijom i virtuoznošću instrumentalista na pesmi Ingvija Malmstina u numeri koju izvodi Seka Aleksić ni delimično nije ostvarila. Ni stil ili način izvođenja ne može biti plagijat, tim pre što pesma i nije izašla iz okvira „lep pokušaj“ ili „amateri u svom gradu“.

Seka Aleksić nam je kazala da nikada nije snimala obrade, nego isključivo autorske pesme, jer nikada nije škrtarila na fanovima.

Reklame

Ostavite komentar