Džoni se vraća preko knjiga

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 12 Oct 2010

Džoni Štulić se vratio, ali ne lično već preko svojih knjiga, novih prevoda i njegovih tumačenja klasičnih dela antičke književnosti i naravno muzike, po kojoj ga auditorijum širom nekadašnje SFRJ najviše i pamti.

Knjižara Plato objaviće multimedijalni komplet „Crveni tepih i ambrozija – A gde je Štulić? U ilegali!“ u kojem će se naći 14 knjiga među kojima su Štulićevi prevodi, njegove pesme i novinski tekstovi o Azri i slavnom muzičari, koje je lično sakupio. U kompletu će se nalaziti i duplo CD izdanje sa do sada neobjavljenim koncertnim snimcima Azre iz Banjaluke i Mostara (1990.).

- Pre otprilike godinu dana pročitao sam intervju sa Džonijem Štulićem u kojem ga je novinarka pitala šta je radio poslednjih 20 godina, a on je rekao: „Prevodio sam stare“. Odmah sam seo u auto, otišao kod njega (u Holandiju prim. aut.) i video stan pun rukopisa. Dao mi je 14 tomova rukopisa u kojima je na svoj način pročitao stare – objasnio je vlasnik knjižare Plato Branislav Gojković kako je došlo do toga da se objavi ovaj multimedijalni Štulićev komplet.

Centralna promocija kompleta održaće se naredne srede (20. oktobar) u klubu knjižari Ilega na Akademskom platou u Beogradu i na njoj će biti mnoge ličnosti iz javnog života poput Ramba Amadeusa, Sergeja Trifunovića ili Branislava Lečića, međutim, sa sigurnošću se već zna da se autor neće pojaviti na promociji sopstvenih dela.

- Branimir Džoni Štulić je još ranije rekao: „Dokle god je zemlja okupirana, ja tamo ne idem“. Po mom mišljenju Džoni je sebe želeo da izuzme od onoga što je javno, što je establirano, osvetljeno, kako bi na neki način pokazao da je veće njegovo odsustvo nego što je prisustvo nekih drugih – rekao je Gojković.

Muzički kritičar Petar Janjatović naglasio je da će dupli CD sa koncertnim snimcima biti veoma značajan za kolekcionare, ali i sve ljubitelje grupe Azra.

- Audio zapisi iz Banjaluke i Mostara imaju veliku dokumentarističku vrednost. Na koncertu u Mostaru oseća se neka kao gerilska tenzija i čuje se kako Džoni i Jurica Pađen smiruju publiku. Za ljubitelje rane Azre to je pravi dokument iz devedesetih – rekao je muzički kritičar Petar Janjatović.

Reklame

Ostavite komentar