Gordan Kičić: Lazar Ristovski nije strog reditelj

Izvor: 24sata.rs
Postavljeno 25 Oct 2010

Gordan Kičić, kao jedan od protagonista „Belih lavova”, za „24 sata” govori o svojoj ulozi Gruje, nezaposlenog reditelja koji je primoran da snima sahrane i svadbe da bi preživeo…

Kakva je vaša uloga u filmu?
- Ja igram Gruju, nezaposlenog filmskog reditelja, koji je u potrazi za finansijskim sredstvima za svoj film, a primoran je da snima svadbe i sahrane i zapravo preživljava. Niko od nas u filmu zapravo nema nikakvog dinara, već sklapamo kraj s krajem. Ideja filma je da svi ljudi koji su na neki način intelektualci, koji su završili neke škole, žive loše, dok ovi što su, da kažemo, divljaci, što su sa druge strane zakona, žive dobro.

Može li se film protumačiti kao svojevrstan napad na državu?
- Ne bih se složio s tim. Danas se napad komentariše i neredima na ulici, a ovo je jedan umetnički stav scenariste Gordana Mihića, Lazara Ristovskog kao reditelja i svih nas koji smo u ovome. To je film koji ima lep društveni stav, gleda društvo na jedan malo drugačiji način, što je zanimljivo. To je, u stvari, jedna vrsta alegorije, on ne tretira današnju realnu situaciju, nego je sve malo prenaglašeno u smislu estetike, u smislu situacije, u smislu likova…

Da li je Lazar Ristovski za saradnju „lakši” kao glumac ili kao reditelj?
- Pa, malo je šizofrenična cela situacija, jer malo režira, pa malo glumi, trči da gleda kadrove itd, ali je u principu super, nije strog kao reditelj. Mi imamo odličnu saradnju, radili smo ranije i mnogo mi je drago što sam deo svega ovoga, jer mislim da će biti nešto potpuno drugačije i u smislu pričanja priče.

Koliko vam znači nagrada „Zoran Radmilovic”?
- To je, pre svega, veliko priznanje meni lično za trud koji sam uložio praveći tu ulogu u Ateljeu 212, u predstavi „Kosa”, i drago mi je što je Zoran ponovo u Ateljeu, čiji sam ja član. Posebno mi je draga jer mi je to i prva pozorišna nagrada i prva baš za mjuzikl, koji sam prvi put igrao, sve nešto što je prvi put za mene.

I vi ćete se uskoro oprobati kao producent?
- To je za mene ujedno veliki izazov i uzbuđenje. Negde u martu bi trebalo da počne snimanje filma. Goran Gajić bi trebalo da režira, po tekstu Đorđa Milosavljevića, Filipa Švarma i Bobana Jevtića. Čekamo još strane partnere i njihova finansijska kretanja da vidimo kako će sve da se odvija.

Reklame

Ostavite komentar