Knjige Džonija Štulića u Beogradu

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 06 Oct 2010

Komplet knjiga, kao i dvostruki neobjavljivani CD sa koncerata iz Banjaluke i Mostara, pesnika i legendarnog vođe rok grupe “Azra“ Branimira – Džonija Štulića, uskoro će ugledati svetlost dana i u Srbiji.

Istovremeno sa predstavljanjem sabranih dela Džonija Štulića u klubu knjižari “Plato“ (20. oktobar) najavljen je i multimedijalni događaj “Crveni tepih i ambrozija – A gde je Štulić ?! U Ilegali!“. Ovaj kulturni događaj promovisaće Štulićeve prevode antičke književnosti na srpski jezik, počev od Homerove “Ilijade“ i “Odiseje“, preko Herodotove “Istorije“, Turkididovih “Peloponeskih ratova“, Ksenofontove “Helenštine“, Plutarhovog dela “Likurg“, kao i trijade Lao Cea.
Osim prepeva i prevoda Štulić je tokom više decenija, koje je posvetio ovom projektu, sam sačinio i ilustracije za izabrana dela. Štulićevih 14 knjiga pored prepeva, sadrže i “Azrine“ pevane pesme, autobiografiju s komentarima i izbor objavljenih novinskih tekstova.

Sabranim delima dodao je i svoj novi prepev u heksametru poznatog dela Dragoslava Mihajlovića “Kad su cvetale tikve“. U propratnom tekstu za CD sa koncertnim snimcima iz 1990. godine Džoni se podseća tada aktuelnih zbivanja u Srbiji. Džoni u svom radikalnom kritičkom maniru govori o mnogim svojim savremenicima i kolegama, pominjući Caneta i “Partibrejkerse“, Dejana Cukića, članove “Riblje čorbe“, kao i članove “Azre“ u kojoj je nastupao. Štulić se posle raspada Jugoslavije preselio u Holandiju.

Reklame

Ostavite komentar