Bankrotirao filmski studio “Metro-Goldvin-Majer”

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 03 Nov 2010

Legendardni holivudski studio “Metro-Goldvin-Majer” (Metro-Goldwyn-Mayer – MGM) je bankrotirao – njegovo rukovodstvo je sudu na njujorškom Menhetnu u sredu podnelo zahtev za proglašenje nesolventnosti.

Predstavnici kompanije ipak veruju da to neće biti potpuni kraj firme koja je dugi niz godina imala značajnu ulogu u stvaranju američkih filmova. Prema njihovim izjavama, to bi trebalo da bude pretpostavka za novi početak

MGM želi da se proglašenjem nesolventnosti zaštiti od poverenika kojima duguje četiri milijarde dolara (2,85 milijardi evra). Paradoks je da su poverenici pre nekoliko dana odobrili ovaj korak kompanije, prenele su agencije.

U arhivi studija je više od 4.000 filmova, ali je u poslednje vreme produkcija bila prilično slaba. Finansijske teškoće su dovele do toga da se završetak 23. filma o Džemsu Bondu stalno odlaže.

Studio pripada grupi finansijskih investitora i medijskih kuća. Suvlasnici su i japanski koncern “Soni” i kablovski operater “Komsat” (Comsat).

Sadašnji vlasnici su kupili MGM 2005. godine za pet milijardi dolara. Platili su ga kreditom banke. Takve trgovine se, međutim, obično završavaju rastom dugova investitora, kao što je bilo i u ovom slučaju.

Reklame

Ostavite komentar