Josipa Lisac peva sevdalinke u Beogradu

Izvor: Blic.rs
Postavljeno 02 Nov 2010

Veliki koncert majstora sevdalinki održaće se 18. novembra u Velikoj dvorani „Sava centra“ sa početkom od 20 časova. Jedinstveno umeće izvođenja autentičnih bosanskih pesama publici će približiti Zehra Deović, Merima Njegomir, Vesna Hadžić, Amira Medunjanin, Alma Subašić, Nedeljko Bilkić, Muhamed Mujkanović, Enes Begović i Nedžad Imamović. Specijalni gosti na koncertu biće zagrebačka diva Josipa Lisac i virtuozni lautista Edin Karamazov.

Jedanaestočlani orkestar Dinka Mujanovića pratiće umetnike dok izvode neke od večnih pesama kao što su „Moj dilbere“, „Mila majko, šalji me na vodu“ ili „Žute dunje“. Svoj raskošni talenat pokazaće i šesnaestogodišnji „slavuj“ Alma Subašić za koju su mnoge kolege i ljubitelji sevdalinke više puta isticali da se takav dar za pevanje sevdaha pojavi jednom u sto godina. Mladost, ali i veliko iskustvo na sceni doneće i njena internacionalno proslavljena koleginica Amira Medunjanin koju su strani mediji prozvali ovdašnjom Bili Holidej, a njen debi album „Rosa“ pronašao je put do svetskog tržišta.
„Sevdalinka je čista lirska poezija, ali i nešto više. Ona je najidealniji spoj reči i tona, pesničkog i muzičkog sadržaja. Sevdalinka postoji kao melodija, odnosno kao auditivni fenomen tek kad je zapeva pravi pevač. Dakle, ne slova ni zvuk ni note, nego interpretacija – sevdalijski način pevanja“, svojevremeno je pisao o sevdahu čuveni banjalučki kompozitor Vlado Milošević.

Sevdalinke su pisali i čuveni pesnici kao što su Jova Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Jovan Dučić, Branko Radičević, a među njima posebno se ističe Aleksa Šantić sa večnom pesmom „Emina“.
Ulaznice po cenama od 1.600, 1.800 i 2.100 dinara prodaju se na blagajni „Sava centra“ i radnji „Jugotona“ u Nušićevoj ulici.

Reklame

Ostavite komentar