Katarina Rebrača: Nisam kriva !

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 05 Nov 2010

Katarina Rebrača negirala je krivicu za zlouptrebu 37 miliona dinara fonda koji nosi njeno ime, rekavši da su sva sredstva korišćena za prevenciju raka dojke.”Radu fonda je doprineo moj imidž, a ne logo Ministarstva zdravlja ili Instituta za onkologiju”, rekla je Katarina Rebrača svojoj odbrani.

Katarina Rebrača navela je da nisu tačni navodi optužnice da je novac fonda trošila za garderobu, avionske karte, nakit… i da “nema veze s mozgom” to da su joj saradnici davali gotovinu da troši za sopstvene potrebe.“Kao osnivač fonda mogla sam sebi da odredim platu koliku sam htela, ali to nisam uradila. Bila sam posvećena fondu 24 sata. Htela da žene ne umiru toliko od raka dojke samo zato što na vreme nisu otišle na pregled”, rekla je Katarina Rebrača. Ktarina Rebrača je u odbrani navela da je imala platnu karticu kojom je plaćala benzin, opremu i kupovala za potrebe fonda, a ne za lične potrebe. Otužena je rekla da jeste bilo troškova za restorane, ali da nije troškarila novac, i dodala da je često putovala po Srbiji a i tri puta u SAD, gde je jednom vodila i bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, koji je uhapšen krajem juna. “Da bih dobila reklamu od kablovskog operatera SBB morala sam da idem na njihov seminar koji traje dva dana, da razgovaram sa njihovim vlasnikom i u to sam uložila 29.000 dinara, ali sam zato dobila besplatnu reklamu na godinu dana”, objasnila je Katarina Rebrača i navela da je njen fond jednom podneo izveštaj o prikupljenom novcu preduzeću Infostan uz čije su uplatnice za kiriju gradani u Beogradu dobijali i priznanice za dobrovoljne priloge za fond, jer je Infostan jednom i tražio izveštaj. Dodala je da je od septembra 2006. godine, kada je fond počeo da radi, do početka 2010. godine organizovala 95 manifestacija a da je jednom mesečno organizovala manifestacije koje su koštale između 5.000 evra i 10.000 evra.”Donacije za fond zavisile su od mog izgleda, ideja i imidža. Donatori bi davali novac a mi smo reklamirali njihove proizvode”, rekla je  Rebrača. Optužena je navela da je u Institut za onkologiju privremeno postavljen stacionarni mamograf za koji je trebalo izdvojiti novac za kupovinu od firme “Tim ko” i da je onda otišla kod svog poznanika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, pa je posle toga Skupština grada izdvojila 10 miliona dinara za mamograf. Katarina Rebrača rekla je i da je njena prijateljica Milka Forcan obezbedila podršku kompanije Delta u kojoj je tada bila zaposlena i da je 200 žena besplatno pregledano. Navela je da je i B92 počeo kampanju za prikupljanje sredstava za kupovinu mobilnog mamografa i da se sa predstavnicima B92 Veranom Matićem i Gordanom Paunovićem dogovorila da njen fond obezbedi sredstva za taj mamograf.

“Ugovor sa B92 je bio tipski, ali odnos sa Gordanom Paunovićem i Veranom Matićem nije bio samo tipski. Obavestila sam ih početkom godine da fond ima problema sa prikupljanjem donacija i da ću svoju obavezu ispuniti do kraja aprila, ali sam uhapšena krajem aprila”, rekla je Katarina Rebrača. Dodala je i da je posle razgovora sa sestrom predsednika Srbije Borisa Tadića Vjerom Radović obezbeđena donacija opštine Stari grad od pet miliona dinara za mamograf. Katarina Rebrača navela je da nije oštetila Institut za onkologiju za tri miliona dinara, nego je odlučila da ne daje gotov novac tom institutu kada je shvatila da ništa nije urađeno na dogradnji dva sprata na zgradi instituta. Pored Katarine Rebrače, koja je u sudnicu u Palati pravde dovedena iz pritvora, optužene su i njena majka Sandrina Bogunović koja se brani sa slobode kao i Mirjana Hristić, dok je optužena Slađana Mironija takođe u pritvoru. Prema navodima optužnice, one su od marta 2006. godine do aprila 2010. godine protivpravno prisvojile 37 miliona dinara koje su na račune Dobrotvornog fonda “Katarina Rebraca” uplatili donatori radi edukacije i informisanja ženske populacije o prevenciji raka dojke. Protiv Tatjane Babac tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja. Optužene se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Rebrača je u pritvoru, koji joj je i produžen, od hapšenja 7. aprila, kao i Sandrina Bogunović i Slađana Mironija.

Reklame

Ostavite komentar