“Serafin” je plagijat !

Izvor: RTS Magazin
Postavljeno 29 Nov 2010

Sud u Parizu presudio da je u biografskoj drami „Serafin“ bez dozvole prepisano devet odlomaka iz knjige istoričara umetnosti Alena Virkondelea. Film je 2009. godine dobio sedam Cezara, a ironično je da je među njima i onaj za originalni scenario.

Producent i scenarista francuskog filma Serafin (Seraphine), koji je prošle godine dobio sedam nagrada Cezar, osuđeni su za plagijat.

Njih je tužio istoričar umetnosti Alen Virkondele, priznati stručnjak za radove slikarke Serafin Lui (1864-1942), samouke umetnice koja je preminula u psihijatrijskoj bolnici.

Virkondele, koji je 1986. godine objavio biografiju slikarke, i njegov izdavač procenili su da je za scenario filma korišćeno 35 odlomaka te knjige.

Sud u Parizu presudio je u petak da scenario filma Serafin sadrži devet odlomaka prepisanih iz knjige.

„Korišćenjem devet odlomaka knjige, bez prethodne saglasnosti autora, kompanija ‘Te-Es prodiksion’ i Marten Provo počinili su krivično delo falsifikovanja”, navodi se u presudi.

Virkondele i izdavačka kuća „Alben Mišel” dobiće po 25.000 evra odštete.

U filmu Serafin iz 2008. godine, o služavki koja je postala samouka slikarka, glavnu ulogu tumači Jolanda Moro.

Ostvarenje je naredne godine trijumfovalo na dodeli Cezara, dobivši između ostalog nagradu u kategoriji najbolji originalni scenario, koji je u saradnji sa rediteljem Martenom Provoom napisao Mark Abdelnur.

Osim za scenario, Provoova biografska drama nagrađena je Cezarom i za najbolji film, glavnu glumicu, fotografiju, kostime, muziku i scenografiju.

Reklame

Ostavite komentar