EKV – Kao da je bilo nekad

Izvor: smedia.rs
Postavljeno 21 Dec 2010

“EKV – Kao da je bilo nekad” o sudbini kultne beogradske rok grupe “Ekaterine Velike” objavio je na DVD izdanj “Multimedija rekords” i svečano promovisao pred brojnim novinarima i prijateljima benda.

- Krug se zatvorio. Imali smo seriju, film, i sada i DVD izdanje. Nadam se da izgleda dostojno benda o kome je ovaj dokumentarac – izjavio je njegov režiser Dušan Vesić, koji je i koscenarista sa novinarkom Sandrom Rančić.

“Kao da je bilo nekad” je pre dve godine kao četvorodelnu seriju emitovao RTS, a potom je Vesić sa istoimenim filmom išao na nekoliko festivala u regionu, gde je dokumentarac imao zapažena prikazivanja.

U 85-minutnom dokumentarcu o “EKV” govore njeni nekadašnji članovi: basista Dragiša Uskoković-Ćima, bubnjari Ivan Fece Firči, Ivan Ranković i Marko Milivojević, pevačica Tanja Jovićević, i brojni savremenici i prijatelji benda.

Vesićev dokumentarac prvi je otvoreno progovorio o uticaju droge na beogradski postnovotalasni bend, koji danas važi za jedno od najuticajnijih i najpoštovanijih imena jugoslovenskog i srpskog rokenrola.

Ključna tri člana benda, koji se najpre zvao “Katarina II”, a potom “Ekatarina Velika”, bili su gitarista i pevač Milan Mladenović(1958-1994), basista Bojan Pečar (1960-1998) i klavijaturistkinja Margita Stefanović (1959-2002). Na prvom albumu “Katarina II” (1982) svirao je bubnjeve Ivica Vdović-Vd (1960-1992), prethodno sa Mladenovićem član kultnog “Šarla akrobate”.

- Dokumentarni film “EKV – Kao da je bilo nekad” uzbudljiva je i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisti, ljubavi i mržnji, usponu i padu. Svi članovi kreativnog jezgra “EKV-a” preminuli su u periodu od 1992. do 2002. godine, saopštio je “Multimedija rekords”.

Reklame

Ostavite komentar