Emir Kusturica i “No smoking orkestra” dobili monografiju

Fotke postavljene 18 Dec 2010


Gospodari globalnog urnebesa, kako za Emira Kusturicu i „No smoking orkestra“ u recenziji piše rok kritičar Peca Popović, dobili su svoju luksuznu monografiju na 352 strane.

Impresivni dokument o gradovima, zemljama i kontinentima gde se raznosila i širila infekcija „unca unca“ muzike, svojim radoznalim foto aparatom tiho i nečujno zabeležio je Dragan Teodorović, zvani Zeko. U proteklih deset godina snimio je Karajlića i Kusturicu na 500 koncerata, u više od 30 zemalja, rađanje i život opere „Dom za vešanje“, ali i njihove susrete sa mnogobrojnim zvaničnicima i zvezdama poput Maradone, Džonija Depa, Nikite Mihalkova, Selme Hajek, Havijera Bardema…

Zeko je bio dizajner svetla grupe „Zabranjeno pušenje“ do 1999. kada je otkrio fotografiju. Svetlo i fotografija, kaže, imaju mnogo zajedničkog.

- Učio sam od najvećeg majstora Kusturice i još učim – kaže za naš list Zeko, autor monografije „Emir Kusturica i No smoking orkestra – 10 godina“ („M faktori“). – Emir mi je mnogo pomogao oko svetla, kadriranja, blende, ekspozicije. Sreća moja što on nije škrt i voli da podeli znanje.

Ovaj dokument, težak čak tri kilograma, može se kupiti u „Evro Đuntiju“ po ceni od 3.340 dinara, ali je prvenstveno namenjen obožavaocima „No smoking orkestra“ po belom svetu. Pisan je na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, a lični fotograf benda nam kaže da mu je čast što su mu veliki Branislav Brajan Rašić i Nebojša Babić bili recenzenti.

- „No smoking orkestra“ mi je kao familija, pa ovu knjigu smatram porodičnim albumom. Obišao sam sa njima celu planetu više puta. Čak sedam puta smo išli u Južnu Ameriku. Bili smo u Bejrutu, Izraelu, gde ne može da svira ni najpopularniji srpski bend. Jedino mi je u Maroku bilo zabranjeno da fotografišem koncert, jer je kraljeva ćerka bila u publici. Od svih koje sam imao priliku da upoznam zahvaljujući Emiru, najjači utisak na mene je ostavio Maradona. Činilo mi se kao da je sam Bog sišao sa neba – priča nam Zeko i dodaje da mu je urednik Ivan Arsenijević odbacio bar 70 odsto fotografija za koje je bio ubeđen da će se naći u „porodičnom albumu“.

Monografija će se već u nedelju naći u prodaji u knjižarama „Evro Đuntija“, a svečano će biti promovisana u januaru, prvo u Kragujevcu gde Zeko živi, a onda i u Beogradu. Prethodila joj je izložba „Flaj flaj“ na Mećavniku, sa Zekinim fotografijama na kojima je ovekovečio reakciju publike na koncertima benda. Izložba se u martu seli u Parmu, u maju u Sankt Peterburg, a u julu u Prag, gde će Emir Kusturica i „No smoking orkestra“ biti glavne zvezde festivala „San letnje noći“.

Na konstataciju da nije ovekovečio čuvenu tuču na plaži u Kanu, kada je Kusturica dobio drugu „Zlatnu palmu“ za „Podzemlje“, Zeko (kome je najveća želja da postane i lični fotograf „Bombaj štampe“) veli:

- Nisam bio na prve dve „palme“, ali će mi biti zadovoljstvo da ga snimim kada bude dobijao treću, i kada bude uzimao Nobelovu nagradu za autobiografiju „Smrt je neproverena glasina“.

Izvor: Novosti.rs


Pogledajte fotografije

(procitajte komentare drugih ili ostavite svoj komentar)

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 1 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 2 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 3 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 4 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 5 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 6 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 7 od ukupno 8 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 8 od ukupno 8 slika.

1 komentar

  1. eva said on 21/12/2010 at 16:53

    Kusturica je koristoljubivi vacaros. I ona njegova “svukudusa” Nele, koji je uvek tamo gde se jede i loce za dzabe. 

Ostavite komentar