Grupa Gorillaz održala poslednji koncert u karijeri

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 23 Dec 2010

Kao što su se iznenada pojavili pre 12 godina u vidu animiranih likova, tako su članovi grupe Gorillaz iznenada odlučili i da odu sa scene. Poslednji koncert u karijeri Gorillaz su održali u Vektor areni u Oklendu (SAD) i tako i u praksi potvrdili glasine da je prvobitno najavljena jednogodišnja pauza u stvari samo maska za raspad grupe.

- Zaista pokušavam sakriti svoja osećanja večeras. Ovo je naš poslednji nastup u karijeri… Svi se nadamo i molimo da će ljudi koji rade s nama dobiti priliku da jednog dana ponovo rade zajedno kao kolektiv. Mi međutim sigurno nećemo više nastupati zajedno – rekao je publici jedan od osnivača i frontmen Gorillaz Dejmon Olbarn.

Grupu koja je kroz spotove i koncerte živela u vidu četiri animirana lika: Murdoka, D2, Nodlija i Rasela, osnovali su 1998. Dejmon Olbarn i crtač Džejmi Hjulit koji se proslavio kada je napravio strip „Tank Girl“ (kod nas prevedeno kao Tenkara). Olbarn je pre samo nedelju dana najavio da će Gorillaz pauzirati godinu dana pošto namerava da se u 2011. posveti radu na novom albumu grupe Blur koja se ponovo okupila posle 12 godina i sa kojom je nedavno objavio singl „Fool’s Day“. Sa Gorillaz je napravio tri albuma: „Gorillaz“ (2001), „Demon Days“ (2005), „Plastic Beach“ (2010), paralelno radeći na povremenim projektima sa Blur u čijem je osnivanju takođe lično učestvovao još daleke 1989. godine. Po tvrdnji Olbarna i Hjulita, kraj grupe Gorillaz nije došao kao jednostrani čin jednog od članova već je u pitanju zajednički dogovor.

- Sve ovo što su Gorillaz postigli jeste neverovatan, ali bizaran uspeh. Na početku nismo ni verovali da četiri nacrtana lika uopšte mogu dospeti ovoliko daleko. Čak nam je i objavljivanje prvog albuma delovalo predaleko. Sada, kada smo stigli tu gde jesmo, najbolje je da stanemo, zar ne? Ovo je najbolja, a verovatno i najdalja moguća tačka do koje će Gorillaz ikada doći. To je iskustvo koje se doživljava jednom u životu i bilo je predivno. Bilo bi glupo pokušati ponoviti sve ovo jer sigurno ne bi bilo isto – zaključio je Džejmi Hjulit.

Debi album „Gorillaz“ prodat je u preko 20 miliona primeraka zbog čega je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji animirani bend svih vremena. Iako je iste godine album predložen za Merkjuri nagradu, nominacija je na zahtev članova benda povučena. Drugi album „Demon Days“ imao je pet nominacija za Gremi od kojih je osvojio jedan (za najbolju pop saradnju). Poslednji album „Plastic Beach“ takođe je blizu cifre od 20 miliona prodatih primeraka.

Reklame

Ostavite komentar