Haljina od mesa najjači modni utisak

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 27 Dec 2010

Za razliku od 2009. koja je bila prilično bleda i „mršava“ modna godina, u 2010. smo imali prilike da vidimo mnoga iznenađenja ne samo u smislu novih tendencija, već i neočekivanih saradnja, te uspona i padova nekih od najvećih imena svetske modne industrije.

Nema dileme oko izbora najveće senzacije u modnom svetu ove godine. To je svakako bio pristanak genijalnog dizajnera Albera iz prestižne kuće Lanvin na saradnju sa švedskim lancem Hennes&Mauritz (H&M). Za razliku od H&M kojem su „cvetale ruže“ kuća Prada je zabeležila velik minus, spekuliše se da on iznosi više milijardi evra. Modni tandem Dolče i Gabana takođe nije izbegao propuste u proračunu i uskoro im na naplatu stiže ogromni iznos neplaćenog poreza.

Bila je ovo godina u kojoj se na velika vrata vratilo krzno, te i nije kratak spisak dizajnera koji su se ogrešili o pravila PETE. Krzno se nalazi u svim kombinacijama i svim varijantama. Uz krzno, ovo je godina tanke kože koja je dolazila kao dodatak na košuljama i suknjama. Kada su kreatori u pitanju, najviše se pričalo o Ani del Ruso. Njene odevne kombinacije u kojima insistira na mešavini visoke i nosive mode zapanjile su modne obožavatelje koji je prate u stopu. Toliko je popularna da je izbacila i svoj parfem „Beyond“ na tržište. Koliko god bile prestižne Nedelje mode u Njujorku, Londonu, Parizu i Milanu, nijedna revija u tim gradovima nije izbacila haljinu o kojoj se najviše pričalo u 2010. Nju nismo videli na pisti, već na dodeli MTV nagrada, a ponela ju je Lejdi Gaga. Reč je naravno o haljini od mesa koju i magazin Tajm proglasio za najjači modni utisak u 2010. Haljina o kojoj će se najviše pričati u 2011. trebalo bi da bude ona koju će Kejt Midlton poneti na venčanju sa britanskim princom Vilijamom. Ova tema je zaokupila modni svet, a izrada venčanice navodno je pripala Brusu Oldfildu, dizajneru koji je radio svečanu toaletu i za pokojnu princezu Dajanu.

U ovoj godini zaokružena je jedna epoha američke mode. Njujorška Nedelja mode preselila je svoje sedište iz Brajant parka u Linkoln centar. Popularni šatori bili su jedan od simbola Njujorka – čak su u filmu „Seks i grad“ par kadrova posvetili ovom „hramu mode“ koji je s godinama postao pretesan. Promena se dogodila i u Parizu, tačnije u francuskom Vogu. Karin Roitfed, nekad urednica francuskog Voga, danas je žena bez stalnog zaposlenja. Šuška se kako je došlo do sukoba između nje i najvažnijih ljudi u strukturi „Conde Nasta“ koji su stali na stranu „Ghesquiera“ i „Balenciage“.

Svi ovi događaji ne mogu da se uporede sa onim koji je najviše potresao modni svet – smrt genijalnog Aleksandra Mekvina koji je izvršio samoubistvo u februaru u Londonu i to neposredno pošto je prikazao dirljivu kolekciju „Atlantis“ nakon koje ga je slavio ceo modni svet.

Reklame

Ostavite komentar