Meri Cetinić: Nije bilo prilike da dođem ranije

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 07 Dec 2010

Veče dalmatinskih pesama u Sava centru (nedelja, 20.00) biće za Beograđane prva prilika da posle više od dve decenije ponovo uživo vide i čuju slavnu Meri Cetinić. Hrvatska pevačica priznaje da se ni sama ne seća kada je poslednji put pevala u glavnom gradu Srbije, te će zato ovo gostovanje iskoristiti kako bi Beograđane podsetila na stare hitove, ali i upoznala sa novim koje još nisu imali prilike uživo da čuju.

- Izvešću moj standardni program, koliko to vreme bude dozvolilo. Moj nastup neće nažalost biti dugačak, neće biti puno pjesama, jer ipak ima dosta izvođača koji takođe treba da imaju svoj prostor, a nije na meni da im ga ukradem – priča Meri Cetinić za Danas.

Kada onda možemo očekivati vaš samostalni nastup u Beogradu?

- Ne znam šta da vam kažem. Voljela bih da mogu bilo šta da obećam, ali ne smem… Za sada nemam ništa dogovoreno. Vidjećemo šta će se događati kada prođe ovo Veče dalmatinskih pesama, ali naprosto nemam pojma…

Da li je moguće da niste do sada dobijali pozive da svirate u Srbiji?

- Dobijala sam pozive, nije da nisam… Ali, nisu se poklopile i uklopile okolnosti. Bilo je i tih nekih poziva da budem gost Petru Graši, a i neki drugi su bili pjevali u Beogradu, pa su me i oni zvali, ali, uvjek sam imala nešto drugo svoje da radim. U stvari nije bilo prave prilike da ranije dođem. Sada se eto poklopilo da budem na ovoj manifestaciji u Sava centru, a vidjećemo šta i kako dalje. Ovde će pored mene nastupiti jedna jako fina ekipa, svi su moji dobri prijatelji i kolege.

Sećate li se kada i gde je tačno bio vaš poslednji nastup u Beogradu?

- Jaoj, ne, zaista ne… Baš ste me uhvatili s tim pitanjem (smeh). Želela bih da se tačno sjetim, ali tako je davno bilo… Ne vredi, stvarno ne mogu, a neću sad da nagađam. Ne znam točno ni godinu. Znam da je bilo lepih koncerata u Domu sindikata, u Sava centru, mnogo puta, ali naprosto nema šanse da vam kažem kada je baš to točno bilo i koji je bio poslednji. Znam da sam u Beogradu uvjek bila rado viđen gost i da sam uživala u tim nastupima.

Kada možemo očekivati turneju povodom albuma „Virno srce“ koji je izašao prošle godine?

- Nažalost, još nisam ni ovde (u Hrvatskoj) napravila neku specijalnu promociju. Imala sam neugodnu prošlu godinu jer su mi oba roditelja umrla, jedan za drugim, tako da sam sve vreme provela s njima. U međuvremenu je došao taj album koji u toj situaciji nisam uspela promovirati jer mi je ovo bilo važnije i celo moje vreme je zahtijevalo brigu oko njih. Na kraju je prošlo čak godinu dana od izlaska albuma, a da prave promocije nije ni bilo. Tek planiram da sednem i razmislim kako da ga promoviram.

Da li je teško pronaći inspiraciju za nove numere posle skoro četiri decenije konstantnog bavljenja muzikom?

- Ako ste u tome, ako vam je glazba život na neki način, kao što je meni bila cilo vrime, onda je to sastavni deo moje svakodnevnice i načina života. Ja sam uvek uz glazbu, po celi dan sam vezana za moj rad. Nemam više toliko često žive nastupe i uglavnom sam se posvetila autorskom radu. A inspiracije dolaze i odlaze, kako kad, nekada je ima, nekada je nema… Iako nemam nekakvo standardno radno vreme, u ovom poslu si uvek stand by, stalno si spreman za rad. Nekada budu ti neki periodi praznine, da se ništa ne napravi, a onda te nešto podstakne, dođe neka faza, kada samo stvaraš i naprosto ne možeš se smiriti dok sve to ne iziđe iz tebe.

Šta to ima u dalmatinskim pesmama pa su i danas veoma aktuelne?

- Vjerojatno neka ljepota, neka toplina, nekakva iskrenost… Tu je i nekakva melodioznost, jednostavnost i onda je to ljudima privlačno, nađu se u tim pjesmama, drage su im kada ih čuju. Tu su i fini glazbenici koji to prenose. To je oduvjek bio jedan ugodan zvuk koji ljudima paše. Nadam da će ova naša večer dalmatinske muzike u Sava centru ljudima biti ugodna, draga, te da ćemo i mi na sceni biti na nivou.

Reklame

Ostavite komentar