Pravi kraj ili marketinški potez?

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 20 Dec 2010

„Laku noć. Adios. Nema više Simpli Red“, kratko i jednostavno, bez posebnih emocija, obratio se publici u londonskoj O2 areni Mik Haknal, pre nego što je njego bend odvirao poslednju pesmu na završnom koncertu turneje koja je najavljena kao oproštajna.

Čuvena pop i soul grupa tako je prestala da postoji posle 25 godina rada. Kroz nju je igrom sudbine, ne računajući Mika Haknala, prošlo tačno 25 muzičara. Upravo ovaj podatak „bode oči“ i naslućuje da nije u pitanju stvarni kraj britanske grupe pošto se ime Simpli Red tokom poslednjih četvrt veka vezivalo isključivo za crvenokosog pevača, glavnog tekstopisca i kompozitora u bendu koji je i sam osnovao. „Hoću da vam zahvalim za svu ovu podršku koju ste nam davali poslednjih 25 godina. Bila je to najdivnija vožnja ikada“, rekao je Haknal publici u O2 areni pošto je završio izvođenje poslednje numere „Holding Back the Years“. Poslednji koncert prenošen je uživo u više od 70 bioskopa širom sveta, a karta za gledanje prenosa koštala je u proseku 20 evra. Pošto je u pitanju finalni nastup na oproštajnoj turneji ni jednog momenta se, naravno, nije ni postavljalo pitanje da li će biti dovoljno zainteresovanih fanova koji će pokupovati sve karte.

Mik Haknal (50) još nije objavio čime će se baviti po završetku Simpli Red ere, a s obzirom na to da postoje muzičari sa mnogo više godina od njega teško je poverovati da će se u potpunosti povući sa scene. Za vreme Simpli Red prodao je više od 55 miliona primeraka albuma i održao preko 1.000 koncerata. Sigurno je da neće biti ni prvi ni poslednji koji je napravio uspešan marketinški trik ako se za koju godinu na scenu vrati kao solo izvođač ili pod etiketom brenda Simpli Red. Lažnu oproštajnu turneju imali su mnogi veliki muzičari, a jedan od poslednjih primera je Fil Kolins koji je pre nekoliko godina napravio čak dve poslednje turneje – jednu kao solo izvođač, drugu sa bivšom grupom Dženesis, dok je pre samo mesec dana objavio novi album i sada najavljuje seriju novih koncerata za sledeće leto.

Reklame

Ostavite komentar