Počinje Kustendorf

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 05 Jan 2011

Festival Kustendorf, čiji je osnivač i selektor naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, počinje danas u Drvengradu, na Mokroj Gori, a gost festivala u okviru “Retrospektive velikana” biće jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice, iranski režiser Abas Kjarostami.

Deo programa biće posvećen opusu stogodišnjeg Vavre, koji će zajedno sa domaćinom održati i radionicu za studente.

Vavrini filmovi obeležili su protekli vek, a među njegovim studentima, pored Kusturice, bili su i autori poput Miloša Formana i Jiržija Mencla. Biće prikazani njegovi filmovi “Romansa za trubu” i “Čekić za veštice”.

U okviru programa “Retrospektiva velikana” biće prikazani Kjarostamijevi filmovi “Gde je kuća moga prijatelja?” iz 1987. godine, “Krupni plan” (1990), “Kroz maslinjake” (1994) i “Ukus trešanja”, koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu 1997. godine, a Kjarostami će kao gost festivala održati nekoliko radionica za mlade autore.

Na Kustendorfu će gostovati i ruski reditelj Nikita Mihalkov, Gael Garsija Bernal, glumac poznat po filmovima “Dnevnik motocikliste”, “Babel”, “I ja tebi kevu” i drugim, kao i norveški režiser Erik Pope.

Takmičarski program festivala obuhvatiće 20 ostvarenja iz 12 zemalja. Program čini 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentaraca, jedan animirani i jedan srednjemetražni film, a autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Biće dodeljena i novoustanovljena nagrada za kameru “Vilko Filać”. Žiri će raditi u sastavu – producenti Vensan Maravel i Ričard Brik i profesorka Iva Draškić Vićanović.

Pročitajte program festivala.

Muzički program otvoriće grupa Beogradski sindikat, a do 11. januara nastupiće “Ngoma Afrika bend” iz Tanzanije, “Manuška orkestar” iz Francuske, legenda soula, fanka i roka Andre Vilijams (SAD) i “Farmers Market” – norveški sastav koji svira balkansku muziku.

Reklame

Ostavite komentar