Severina peva srpski folk

Izvor: SrbijaNet
Postavljeno 13 Feb 2011

Mada važi za pop pevačicu, hrvatska zvezda Severina Vučković zapravo je folkerka, tvrdi britanska profesorka Ketrin Bejker.

Muzika atraktivne Splićanke bila je glavna tema doktorata ove profesorke sa Univerziteta u Sautemptonu, čija je tema bila hrvatska pop muzika.

Nakon dužeg istraživanja, Bejkerova je napisala monografiju „Saunds of borderlend“ („Zvuci s granice“) kao i knjigu „Kada Seve sreće Bregovića: folklor, turbo-folk i granice hrvatskog muzičkog identiteta“,u kojoj se bavila prodiranjem srpskog melosa u hrvatsku kulturu, prenosi „Slobodna Dalmacija“.

„Kad je Hari sreo Seli, dogodila se romansa, a kad je Severina srela Bregovića, dogodila se promena hrvatskog nacionalnog identiteta: posle sudbonosnog susreta Splićanke i Sarajlije srpski turbo-folk, već godinama prisutan na rubovima domaće scene, prodro je u hrvatski muzički mejnstrim, a time i u srce hrvatskog sna. Pardon, u srce hrvatske kulture,“ napisala je Ketrin Bejker.

Severinin nastup na Evroviziji 2006. sa pesmom „Moja štikla“ najbolji je dokaz za ove tvrdnje, smatra profesorka, koja je Vučkovićevu uporedila sa Lepom Brenom.

Reklame

Ostavite komentar