Umro Geri Mur

Izvor: Trojka.rs
Postavljeno 06 Feb 2011

Bivši član legendarne grupe “Thin Lizzy”, a kasnije i uspešni solo izvođač, Geri Mur umro je u ranim jutarnjim satima, prenosi “BBC”.

Geri Mur je rođen u Belfastu 1952. godine.

Njegova karijera datira još od daleke 1960 godine. Mur je svirao sa muzičarima kao što su Fil Lajnot i Brajan Dauni još u srednjoškolskim danima. Bio je član poznate Irske rok grupe Thin Lizzy. Mur je delio binu sa bluz i rok velikanima kao što su B.B. King, Albert King, Colosseum II, Greg Lejk i Skid Rou.

Mur je odrastao u istočnom Belfastu i još kao mali osmogodišnjak je imao performanse sa akustičnom gitarom. Mur je svoju prvu gitaru dobio sa 14 godina kad je naučio da svira kao desnoruk iako je bio levoruk. Na njegovu rani razvoj i kasniju brilijantu karijeru uticali su muzičari kao što su  Albert King, Elvis Prsli and The Beatles. Kasnije. otkrivši Jimi Hendriksa i John Mayall’s Bluesbreakers u svom domu u Belfastu, njegov sopstveni stil se razvijao u bluz – rok zvuk koji je i dominirao njegovom karijerom.

Najveći uticaj u njegovim ranijim danima dolazi od gitaarista Pitera Grina iz Flitvod Meka, koji je Muru bio mentor dok je nastupao u Dablinu. Tom uticaju Mur je kasnije odao počast 1995. godine na svom albumu “Blues for Greeny”.

Srpski fanovi ovog muzičara imali su priliku da ga gledaju uživo u Beogradu 2007. godine na festivalu “Jelen pivo live”, kao i naredne godine u Sava Centru.

Reklame

Ostavite komentar