Emir Kusturica prvi dobitnik priznanja ‘Momo Kapor’

Izvor: SrbijaNet
Postavljeno 27 Mar 2011

Poznati reditelj Emir Kusturica prvi je dobitnik nagrade “Momo Kapor”, koju mu je za autobigrafski spis “Smrt je neprovjerena glasina” dodelila Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” iz Beograda.

Kusturici će, kako je danas saopšteno, priznanje koje čine srebrna plaketa, povelja i novčana nagrada od 200.000 dinara, 8. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručiti predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković.

U obrazloženju žirija, koji je odluku o dodeli priznanja Kusturici doneo jednoglasno, ističe se da se knjiga “Smrt je neprovjerena glasina” može čitati kao autobiografija, kao venac priča i kao roman o odrastanju.

“Ma kako čitali ovu kažu u porodici, o neobičnim likovima, mentalitetima, ljubavima, o duhu jednog vremena, neće vam promaći da se u njoj fabulira balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju minuciozna, srednjoevropska, češka”, navedeno je u obrazloženju.

Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” je, radi obeležavanja umetničkog dela i stvaralaštva jednog od najznačajnijih beogradskih pisaca i slikara, preminulog Mome Kapora, 2010. ustanovila nagradu, koja se dodeljuje jednom godišnje, naizmenično, za doprinose u književnoj i likovnoj umetnosti.

Reklame

Ostavite komentar