Goran Bregović komponuje za “Džipsi kings”-e

Izvor: Blic.rs
Postavljeno 25 Mar 2011

Goran Bregović, kako „Blic” ekskluzivno saznaje, dobio je ponudu od jednog od najpopularnijih „world music“ izvođača, benda „Džipsi kings“ da uradi pesmu za njihov novi album.

Novim albumom, posle četvorogodišnje diskografske pauze, „Džipsi kings“ će proslaviti tri decenije postojanja na svetskoj muzičkoj sceni. Grupu „Džipsi kings“ čine braća Rejes (Nikola, Kanut, Pol, Pačaj, Andre) i Baliardo (Tonino, Pako, Dijego). Odrasli su u Francuskoj gde su se i proslavili sa velikim hitom „Bamboleo”.
Svi sviraju gitare i pevaju takozvane pesme u ciganskom rumba i flamenko stilu.

Debi album objavljen im je 1987. godine, a za njim su sledili „Mosaique” (1989), „Live!” (1992), „Love & Liberte” (1994), „Tierra Gitana” (1996), „Cantos de Amor” (1998), „Somos Gitanos” (2001), „Roots” (2004) i „Pasajero” (2007). Do saradnje sa našim kompozitorom došlo je posle nekoliko kompilacija sa ciganskom muzikom na kojima su bili zastupljeni i Bregović i „Džipsi kings“ sa svojim najvećim hitovima.
Bregović se sa braćom Rejes i Baliardo sastao u Parizu, gde su se dogovorili o detaljima buduće saradnje. Brega je i ranije sarađivao sa velikim imenima svetske i domaće muzičke scene kao što su Igi Pop, Kaja, Sezarija Evora, Sezen Aksu, Jorgos Dalaras, Zdravko Čolić, Severina itd.

U svom beogradskom studiju, već duže od pola godine Goran Bregović uveliko priprema solo album koji bi takođe trebalo da se pojavi ovog leta. Iako još uvek nisu poznati nikakvi detalji, niti naziv numere, nesumnjivo je da će nova Bregovićeva pesma koju će izvoditi „Džipsi kings“ biti svetski hit.

Inače, Goran Bregović će sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane nastupiti 19. oktobra u čuvenom Karnegi holu u Njujorku. Bregović će koncert održati u okviru sezone kojom jedan od najpoznatijih svetskih koncertnih prostora proslavlja 120 godina postojanja. Tokom jubilarne sezone 2011/2012. u Karnegi holu će biti održano nekoliko gala koncerata, a prvi je zakazan za 12. april, kada će nastupiti Sting, Barbara Kuk, Bet Midler, Stiv Martin, Dajen Rives…

Reklame

Ostavite komentar