Pop hitovi pod crkvenim svodovima

Izvor: Danas.rs
Postavljeno 09 Mar 2011

Obrade religioznih pesama u narodnom, a kasnije i duhu pop kulture, nisu novost pa se one mogu čuti prilikom masovnih proslava, kao i na binama i kičastim video spotovima muzičkih televizija, uz rifove, sintisajzere i ikonografiju nepriličnu crkvenom pojanju.

Nemačka grupa Gregorian je nakon jednog albuma objavljenog 1991. u potpuno pop maniru, odlučila da dijametralno promeni kurs i pesme raznih izvođača koje su svoju „hitičnost“ dokazale milionskim tiražima ponudi u nešto drukčijem aranžmanu. Nakon snimanja instrumenata u studiju „Nemo“, Gregoriani vokale snimaju pod crkvenim svodovima, blago osvetljenim svećama kako bi izbegli „sterilnu atmosferu studija“.

„Oprobane“ hitove pop diva, disko muzike, čak „tvrdokornih metalaca“, ali otpevane u stilu gregorijanskog liturgijskog pojanja, uz muzičku pratnju i scenski spektakl, beogradska publika prvi put će moći da čuje i vidi večeras u Sava centru.

Pre beogradskog koncerta, Gregorian je nastupao u Zagrebu gde su karte prodate pet dana pre nastupa, a brojna publika željna da još jednom čuje ovaj bend, ostala pred halom (Gregorian nije prvi put u Hrvatskoj).

Dodatak uobičajenom sastavu benda čine pevačice Amelija i njena poznatija sestra Sara Brajtman. U monaškoj odori, Gregorian se pojavljuje sa petočlanim pratećim bendom i scenskim nastupom koji je videla publika širom sveta. Njihov muzički repertoar čine imena kao što su U2, Depeche Mode (Dipeš mod), Guns’N’Roses (Gans en rouzis), Coldplay (Koldplej) i drugi.

Gregorian u karijeri broji preko pet miliona prodatih diskova i DVD izdanja i preko milion posetilaca njihovih lajv koncerata. Zahvaljujući tome, tokom poslednjih 11 godina rada, osvojili su publiku u Evropi, Južnoj Americi, Aziji, Južnoj Africi, Meksiku i SAD.

Njihova muzika ostavila je pečat i na filmskim blokbasterima kao što su „Hari Poter“, „Gospodar prstenova“, a pre svega, „Ratovi zvezda“.

Reklame

Ostavite komentar