Preminula glumica Elizabet Tejlor

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 23 Mar 2011

Slavna filmska glumica Elizabet Tejor preminula je danas u 79. godini, javile su svetske agencije.


U saopštenju njenog pubiliciste navodi se da je preminula u bolnici Sidar Sinai u Los Anđelesu, prenosi AFP.

U poslednjih 25 godina, holivudska ikona imala je više od sto operacija zbog čega je odbijala da se ponovo operiše uprkos ogromnom bolu koji je svakodnevno trpela.
Samo ove godine, 78-godišnja diva je tri puta završila u bolnici, izveštavaju britanski mediji.

Dvostruka dobitnica Oskara je navodno rekla u martu ove godine porodici i prijateljima da se oseća “preumornom i preslabom” da ode na novu operaciju.

Tokom svog života pretrpela je na desetine hirurških zahvata. Imala je zamenjena oba kuka, pet puta je operisala leđa, a svu svoju decu rodila je carskim putem.
Doživela je srčani i moždani napad, a bolnički je tretirana i zbog tumora na mozgu, dijabetesa, osteoporoze, zapaljenja pluća i raka kože.

U jednom momentu je čak proglašena mrtvom, ali su doktori uspeli da je ožive.
Slavna glumica, koja se osam puta udavala, imala je prošle godine operaciju na srcu. Poslednji problem sa kojim se suočavala je skolioza, tj. iskrivljenje kičme zbog koje je podnosila jake bolove.

Uzbudljiv život ova glumica započeo je još kada je imala samo 10 godina. Ljubičasta boja njenih očiju bila je toliko upadljiva da su je holivudski režiseri primetili. Već sa 12 godina dobila je ugovor sa filmskom kućom Metro-Goldwyn-Mayer i do svoje sedamnaeste godine snimila je čak pet filmova.

Njeni najpoznatiji filmovi iz tog perioda su “Sintija” i “Život sa ocem”.

Od svoje osamnaeste godine počinje da dobija ozbiljnije uloge i u narednih deset godina snima blizu 15 filmova. Filmovi “Father of the Bride”, “Mesto pod suncem” i “Džin” doneli su joj prve Oskare i nagrade Akademije.

Godine 1960. dobila je ponudu vrednu milion dolara (što je u to vreme bio apsolutni rekord) da glumi u filmu “Kleopatra”.

Sve do osamdesetih godina aktivno je snimala filmove, a tada se povlači iz filmske umetnosti. Tih godina počinje da glumi u pozorištu i osniva sopstveno privatno pozorište.

Imala je osam brakova i četvoro dece. Prvi brak je osnovala sa svega 18 godina, a poslednji put se razvodi 1997. godine, kada je imala 65 godina. Ima i devetoro unučića.

Posle poslednjeg braka, odlazi na lečenje od alkohola, a vrlo brzo leči se i od stečene zavisnosti od lekova za smirenje. Jedna je od prvih slavnih ličnosti koja je javno branila žrtve obolele od side i koja je osnovala sopstveni fond za borbu protiv ove bolesti.

Poslednjih godina otkrila je da ima kancer kože, a 2000. godine operisala je tumor na mozgu. Od tada više nije glumila.

Reklame

Ostavite komentar