Željko Joksimović: Odustao sam od Evrovizije

Izvor: Blic.rs
Postavljeno 02 Mar 2011

Željko Joksimović je uradio pesmu za pevačicu Irinu Dorofejevu koja je trebalo da predstavlja Belorusiju na Evroviziji, ali je pre desetak dana povukao svoju pesmu zbog, kako kaže, neprofesionalnog odnosa njihove delegacije. U međuvremenu, prekjuče je izabrana Anastasija Vinikova koja će svoju zemlju predstavljati rodoljubivom pesmom „Rođena u Belorusiji”.

– Ja sam svoj posao završio u dogovorenom roku i poslao pesmu. Članovi njihove delegacije za Evrosong stalno su mi govorili da će mi ugovor poslati u ponedeljak. Kada bi došao ponedeljak, rok bi pomerili za sredu, a u sredu za petak. Pomislio sam „e, pa, gospodo, tako neće moći” i rekao da ja neću tako da se igram i da odustajem – kaže Željko Joksimović i objašnjava

– Stvarno mi je žao, ali moje vreme je isplanirano i do godinu dana unapred i nemam strpljenja za bilo kakav neprofesionalizam. U svakom slučaju, pesmu sam napisao za Irinu – koju poznajem već 11 godina budući da smo mnogo puta zajedno nastupali po evropskim festivalima – i njoj pesmu i ostavljam. A ona će već odlučiti kada će je i kojim povodom izvesti.

Interesantno je i to da je beloruska delegacija odavno želela da angažuje Željka Joksimovića kao autora njihove evrovizijske pesme, ali je naš kantautor odlagao odgovor budući da odavno ima pripremljenu pesmu za srpskog predstavnika. Kako je poziv iz RTS-a izostao, Joksimović je napokon pristao da komponuje za ovu bivšu sovjetsku republiku.

Pretpostavlja se da je izbor pesme koja će predstavljati Belorusiju u vezi sa ne baš stabilnom političkom situacijom u ovoj državi. Da podsetimo, nedavne političke izbore na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko i započeo peti mandat pratile su demonstracije i nemiri. Spekuliše se da je njihova državna televizija procenila da je pametnije da poruku Evropi pošalju patriotskom pesmom domaćeg autora nego ljubavnom pesmom autora iz inostranstva. Numeru „Rođena u Belorusiji” sa etnomotivima u muzici koju je otpevala Anastasija Vinikova na evrovizijskim forumima mnogi komentarišu kao nacionalističku. Željko Joksimović to ne želi da komentariše.

– Zaista ne znam čiju su pesmu izabrali nakon što sam ja odustao. Puno radim i nemam ni vremena niti želje da se bavim situacijom u Belorusiji – kaže popularni kantautor koga su Belorusi i angažovali zbog njegovih uspeha na Evroviziji.

Upravo on je bio naš prvi predstavnik nakon 12 godina, koliko smo zbog embarga odsustvovali s ovog prestižnog muzičkog takmičenja. Predstavljao je tadašnju državu Srbiju i Crnu Goru i pesmom „Lane moje” zauzeo drugo mesto. Taj uspeh ponovio je i sledeće godine sa pesmom „Lejla” koja je predstavljala BiH, a otpevao ju je Hari Mata Hari. Sledeći put na Evrosongu učestvovao je sa pesmom „Oro” koju je otpevala Jelena Tomašević i osvojila šesto mesto, a njemu je pripala i uloga voditelja programa.

Reklame

Ostavite komentar