Ko će prisustvovati kraljevskom venčanju?

Izvor: Blic.rs
Postavljeno 13 Apr 2011

Uoči venčanja britanskog princa Vilijama i njegove izabranice Kejt Midlton, u Britaniji se spekuliše o tome ko će biti pozvan da prisustvuje “svadbi godine”.

U međuvremenu, Bekingemska palata drži u tajnosti spisak zvanica, ali neke informacije su ipak procurile u javnost.

Veruje se da će venčanju prisustvovati fudbalska zvezda Dejvid Bekam i njegova supruga bivša pop pevačica Viktorija. Doći će i Elton Džon sa svojim partnerom.

Mejl on Sandej, nedeljno izdanje Dejli mejla, tvrdi da je došao do spiska zvanica, ali kraljevska palata to negira.

List piše da će venčanju prisustvovati šarolika mešavina gostiju, od bogatih prijatelja princa Ćarlesa, oca mladoženje, do omiljenog barmena i instruktora joge s karipskog ostrva Mistik, na koje vole da odlaze podjednako predstavnici visokog plemstva i rok zvezde.

Kejt i Vilijam su pokazali svoju modernu stranu pozvavši niz bliskih prijatelja, od kojih i neke bivše ljubavi, naveo je list.

Tehnički, venčanje nije državni događaj, zbog čega su pravila protokola nešto labavija kada je reč o spisku pozvanih. Ipak, kraljevska dužnost im nalaže da veliki broj od oko 1.900 pozivnica, pošalju gostima iz sveta politike, a ne prijateljima.

Gosti, poput vodećih verskih ličnosti moraju da budu pozvani zbog značaja događaja, iako nisu u bliskim prijateljskim odnosima s kraljevskom porodicom.

U znak poštovanja koju kraljevska porodica i vlada gaje prema budističkoj tradiciji, Bekingemska palata je na venčanje pozvala glavnog sveštenika Londonskog budističkog manastira.

On ne planira da nosi odelo ili frak, već tradicionalnu versku odoru, što je prilikom ovakvih događaja dozvoljeno, kao i vojna uniforma.

Glavni rabin Džonatan Saks takođe planira da prisustvuje, saopštio je njegov kabinet, a očekuje se da će spisak uključiti muslimanske i hinduističke vođe kao i predstavnike drugih vera.

Naravno, pozvan je premijer Dejvid Kameron, a ne bi bilo u redu da ne bude pozvan i zamenik premiera Nik Kleg, piše štampa.

Lider opozicije Ed Miliband mora takođe da bude na spisku kako kraljevska porodica ne bi bila optužena da favorizuje jednu od političkih opcija.

Očekuje se da će se na venčanju pojaviti veliki broj evropskih kraljevskih porodica koje su bliske sa dinastijom vindzor, među kojima i porodica Karađorđević.

Sara Ferguson, bivša supruga princa Endrua, Viliamovog strica, nije pozvana, ali njihove dve kćerke, princeza Beatris i Eugenia su na spisku.

Mnogi međunarodni lideri venčanje će pratiti preko televizije, a ne iz Vestminsterske opatije.

Američki predsednik Barak Obama i njegova žena Mišel nisu pozvani.

Neverovatno, ali istinito, ima i onih koji su se zahvalili na pozivu i izvinili što neće moći da dođu. Među njima je kanadski premijer Stiven Harper, koji je usred izborne kampanje, a navodno i kralj Bahreina, čija je zemlja suočena s ozbiljnim protestima.

Kada je reč o zvezdama britanske kulturne scene, Džo Litl, urednik časopisa Mdžesti kaže da ne očekuje dolazak ličnosti poput Šona Konerija i Pola Makartnija osim ako nemaju neke lične veze s kraljevskom porodicom.

On smatra da je i Elton Džon pozvan zbog prijateljstva s pokojnom princezom Dajanom.

“Vilijam čini sve da oda poštu svojoj majci na venčanju”, rekao je on, podsećajući da je princ kao verenički prsten svojoj izabranici poklonio prsten pokojne princeze Dajane.

Reklame

Ostavite komentar