Radnja novog Džejmsa Bonda odvija se u Srbiji

Izvor: 24sata.rs
Postavljeno 26 May 2011

Novi roman o legendarnom agentu 007, Džejmsu Bondu, „Carte blanche” danas je u Londonu pušten u prodaju nakon jučerašnje spektakularne promocije. Pisac trilera Džefri Diver, kome je povereno da osmisli najnovije avanture britanskog tajnog agenta, smestio je ovog akcionog junaka i njegove tajne misije u Srbiju, gde su Bondu „potpuno odrešene ruke u cilju da spase živote hiljada ljudi”.


Diver, poznat po romanu „Skupljači kostiju”, smestio je Bonda u današnjicu, podmladio ga i smanjio mu upotrebu „gedžeta”, a pored Srbije, agent 007 će misije za spas čovečanstva obavljati i u Dubaiju. Bond je crnokos, sa prepoznatljivim razdeljkom gde mu deo kose prekriva desno oko ispod kojeg se duž obraza „prostire” ožiljak od oko 7 centimetara.
Prva dva poglavlja Diver je postavio na svom sajtu, pa saznajemo da se Bond vraća iz Avganistana i regrutovan je u novoj tajnoj agenciji. Tako se, na početku prvog poglavlja, opisuje voz na putu od Beograda do Novog Sada, kao deo nekadašnje slavne „orijent ekspres” pruge, dok Bond kroz dvogled iz visoke trave posmatra svoju „metu” – Irca koji jede ćevape sa „čovekom slovenskih crta lica” u restoranu „Roštilj”, omiljenom među meštanima, zaključuje Bond po parkiranima „zastavama” i „fijatima”. Bond je dobro upoznat sa istorijom Novog Sada pa svoju misiju spasavanja hiljade života upoređuje sa Racijom iz 1942, sa drugačijom prirodom, ali „jednakim i još fatalnijim događajem u svojoj veličini”. Na tom putu treba da mu pomognu i pripadnici srpske tajne policije BIA, koji su se pojavili u staroj „džeti” punoj „kalašnjikova“ i „uzija”, vole da zapale cigaretu, popiju „Jelen” pivo, a brat od jednog je bio i u Arkanovim „Tigrovima”. „Meta” beži, a Bond kreće u poteru…

Diver je, u skladu sa tematikom romana o najpoznatijem agentu na svetu, na promociju stigao u „bentliju” u pratnji „bond devojke”, a knjigu su mu uručili kraljevski marinci spuštajući se sa zgrade u pravom „bondovskom” maniru.
Novi roman izašao je uoči rođendana Ijana Fleminga, „oca” Džejmsa Bonda, koji bi ovih dana napunio 103 godine, a njegova nećaka Lusi Fleming rekla je da je zadovoljna „Džejmsom Bondom 21. veka”.

Reklame

Ostavite komentar