Hrvati traže zabranu Velikog brata

Izvor: pulsonline.rs
Postavljeno 10 Jun 2011

U Hrvatskoj se sve više ovih dana priča o zabrani emisije Veliki brat, kao i o njenoj štetnosti za decu i omladinu.

Novinari portala dnevno.hr razgovarali su sa predsednikom Veća za elektronske medije Zdenkom Levljakom o pitanju zabrane ili prebacicvanja termina emisije u neki kasnonoćni termin:

- Veće je u više navrata zaključilo da je sadržaj te emisije zaista neprihvatljiv, o čemu smo obavestili i Upravu RTL televizije. Nakon toga smo doneli odluku da se Veliki brat mora prebaciti u termin nakon 23 sata i da mora dobiti oznaku 18,ali na RTL-u isprva nisu reagovali, da bi nam, nakon što smo im uputili drugu javnu opomenu, čak i pretili rečima da će preuzeti sve zakonske i druge oblike pritiska na Programsko veće. Predsednik Uprave RTL televizije Johannes Züll čak je tražio i ostavku članova Veća, uz tvrdnju da ih prestrogo nadziremo, a pretio je i mogućim odlaskom RTL televizije iz Hrvatske – napominje Zdenko Ljevak, te dodaje da je RTL tek pre nekoliko dana udovoljio minimalnim zahtevima Veća, odnosno da je prestao sa emitovanjem reprize emisije u prepodnevnim terminima i da je počeo paziti da psovke i pogrdne reči izbace iz emisije.

Veliki brat se, međutim, uprkos preporukama Veća za elektronske medije, kao i Pravobraniteljke dece, i dalje prikazuje u terminu od 21 sat.

Sa druge strane odgovorni na RTL-u nisu im odgovorili na telefonske  pozive i pitanja upućena elektronskom poštom o tome  da stručnjaci jednoglasno zaključuju da je emisija Veliki brat vrlo štetna za decu i mlade, kao i da nudi pogrešan model ponašanja i zbog čega RTL, uprkos upozorenjima Pravobraniteljke za decu, kao i Veća za elektronske medije, i dalje svesno šteti deci i mladima.

Reklame

Ostavite komentar