Maji Nikolić i Milošu Bojaniću preti kazna od pet godina zatvora

Izvor: pulsonline.rs
Postavljeno 07 Jul 2011

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pevača Miloša Bojanićai Maje Nikolić zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti u rijalitiju „Dvor”, koji se prikazivao na televiziji Pink.

Ukoliko se dokaže da su krivi, preti im od šest meseci do pet godina zatvora!

Kako se navodi u optužnici, Bojanić i Nikolićeva izazvali su nacionalnu mržnju i netrpeljivost pri čemu su bili svesni svog dela. Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak pozdravio je ovakav potez tužilaštva. “Čim je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić najavio da će po službenoj dužnosti pokrenuti taj spor, mi smo se javno zahvalili jer je to deo posla koji država treba da radi. Pozdravljamo ovakav potez tužilaštva jer treba sprečavati govor mržnje na svim nivoima, gde god da se pojavi” – ističe Nećak. On podseća da je njihova zajednica odmah po emitovanju te sporne emisije tužila urednika televizije Pink Željka Mitrovića zbog emitovanja takvog sadržaja.

- Iako je Mitrović tražio vansudsko poravnanje, to nije moguće jer nismo tražili novčanu odštetu već javno izvinjenje na toj televiziji. Bojanića i Nikolićevu nismo želeli da tužimo jer shvatamo da bismo time samo podigli njihov rejting” kaže Nećak. On kaže da mu se Bojanić i izvinio jednom prilikom.

- Bojanić nam se izvinio i čak silno nahvalio jevrejsku zajednicu, a bilo je i smešnih izjava poput onih da nas smatra jako bogatom i najpametnijom zajednicom. Mi smo mu zahvalili na izvinjenju. On je tvrdio da su bili gurnuti u ceo taj incident, ali to nije na nama da ocenjujemo” objašnjava Nećak. Advokat Nebojša Anđelković kaže da su kazne za ovo krivično delo od šest meseci do pet godina zatvora.

- Teško da možemo da pretpostavimo koliku će kaznu tačno dobiti jer je ovakvih slučajeva kod nas malo. Takođe, zakon je dosta uopšten i bez precizno opisanih radnji kojima se utvrđuje koliki se dobija za kakvo delo” objašnjava Anđelković. S druge strane, Miloš Bojanić i Maja Nikolić su rekli da se uopšte ne osećaju krivima.

- Nemaju za šta da nas terete. Nigde u svojoj izjavi nisam mislio na jevrejski narod, već na one ljude koji su učestvovali u bombardovanju naše zemlje, a Jevreji su poreklom. Imam knjigu u kojoj ih ima jedno tridesetak koji su učestvovali u tome i to ću i sudu dokumentovano pokazati. Jednostavno ne mogu da verujem da me optužuju – kaže Bojanić. On ističe da mu je nelogično da se svemu tome pridaje ovoliko pažnje.

- Jedan Kene je dobio da nosi narukvicu za silne milione koje je uzeo, a oni jure Maju Nikolić koja je rekla da ne voli Jevreje. Mislim da to nema smisla, ali mi je drago što ću na sudu moći da kažem sve što mislim, ali ne o Jevrejima već o našem pravosuđu” zaključuje Bojanić.

Maja Nikolić nije bila toliko rečita poput njenog kolege. – Nemam nikakav komentar jer se uopšte ne osećam krivom. Neka svi rade svoj posao” rekla je Nikolićeva. Podsetimo, u rijaliti šou programu „Dvor” od pre nekoliko meseci Maja Nikolić je, zajedno sa Milošem Bojanićem, ušla u raspravu sa jednom učesnicom, pevačicom Mikom Kostić. Ona je Nikolićevoj rekla da njene tezge vrede najviše 30 evra, zbog čega je Maja odlučila da je tuži sudu. Na to je Mika uzvratila rečima „ja ću tebe tužiti zato što si antisemita, zato što si rasista”, aludirajući na to da ju je Maja uvredila rečenicom kako mrzi Jevreje. “Što? Zato što ne volim Jevreje što su napravili Ameriku” – odgovorila joj je Maja, na šta je Bojanić rekao „mi ne možemo voleti Jevreje koji su nas bombardovali, koji su nam uranijum poslali i rakove i čuda”. Iako je Mika upozorila Maju i Bojanića da sve snimaju kamere i da zbog širenja govora mržnje mogu da snose posledice, Bojanić je rekao da ga „boli d…”.

Reklame

1 komentar

  1. Zorica said on 08/07/2011 at 16:35

    Ne mogu da vjerujem, u Srbiji svi mogu protiv Srba da govore sta im padne na pamet i da nikome nista ne odgovaraju, ( da ne spominjem rat/ove u Bosni, na Kosovu..) i nikome nista, ali kad jedan Srbin-Srpkinja iznesu svoje misljenje koje pri tom nema veze sa rasizmom odmah zavrse u zatvoru. Najbolje bi bilo da ih posalju u Hag i da se Tadic jos izvine svim nesrbima. Uzas i sramota. Majo, Milose svaka vam cast, samo naprijed. Valjda ce jednom demokratija i kod nas da postane pravosnazna.

Ostavite komentar