RRA: Ivan Ivanović bez kazne, ali zato TV Pink nije

Izvor: smedia.rs
Postavljeno 13 Jul 2011

Republička radiodifuzna agencija saopštila je da je obustavljen postupak za oduzimanje dozvole televiziji Prva zbog emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. S druge strane kažnjen je TV Pink povodom emisije “Trenutak istine” i to sam 800.000 hiljada dinara!

- Na osnovu izveštaja svojih službi i izjašnjenja emitera, Savet RRA je zauzeo stanovište da u navedenim emisijama nije bilo govora mržnje niti elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji, istaknuto je u saopštenju.

Podsećamo, Demokratska zajednica Hrvata zatražila je od Saveta RRA da se Prvoj oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju zbog, kako je navedeno, uvreda na račun katoličke crkve i govora mržnje prema hrvatskom narodu u emisijama “Veče sa Ivanom Ivanovićem” 29. aprila i 6. maja.

Iz RRA je saopšteno da je njen Savet “prihvatio uveravanja da bez obzira na prirodu emisije ‘Veče sa Ivanom Ivanovićem’ ne samo što neće biti povređen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegijum Prve ubuduće s dužnom pažnjom voditi računa da ne bude pređena granica dobrog ukusa”.

U saopštenju RRA se naglašava i da je po njihovoj prijavi Prekršajni sud u Beogradu povodom emisije “Trenutak istine” emitovanoj oktobra 2009. godine izrekao televiziji Pink kao pravnom licu kaznu od 750.000 dinara, dok je odgovornom licu od 40.000 dinara.

- Sud je ovom odlukom stao na stanovište da navedeni program, kako je to navedeno u prijavi RRA, protivan odredbama Zakona kojima se štiti fizički, mentalni i moralni razvoj dece i omladine, navodi RRA.

U “Trenutku istine” uveče 7. oktobra 2009. godine jedna učesnica je navela da ju je otac seksualno zlostavljao u detinjstvu, a Savet RRA je potom pokrenuo prekršajni postupak smatrajući da je televizija Pink “emitovanjem navedene emisije prekršila član 68 Zakona o radiodifuziji u kojem je istaknuto da je emiter dužan da poštuje određene programske standarde”.

Tim članom se ne dozvoljava emitovanje programa čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine, kao i obaveza označavanja takvih programa i emitovanja samo noću između ponoći do 06.00.

Reklame

Ostavite komentar