Zvezde vole uniforme

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 21 Jul 2011

Biti vojnik i oficir više nije samo muški posao. To je bila ekskluziva koju su muškarci imali dugi niz godina, ali Srbija će od septembra dobiti prvu generaciju žena oficira, koje su školovanje na Vojnoj akademiji započele pre četiri godine. Tako će prvi put naše dame biti promovisane u oficirske činove.

U svrhu promocije žena u Vojsci Srbije, mlada srpska glumica Tamara Krcunović snimila je reklamu „Budi profesionalac“. Kako bi verodostojno dočarala kako će izgledati život profesionalnog vojnika u Srbiji, Tamara je provela skoro sedam dana na snimanjima širom naše zemlje, pa je tako za potrebe spota skoro sve osetila i na sopstvenoj koži, i to od puzanja po blatu, planinarenja, trčanja pod punom ratnom opremom, pucanja iz pištolja, pa do skoka iz aviona sa padobranom.

Budući da su starije generacije imale predrasuda prema damama u vojci, teško je bilo zamisliti, a kamoli videti u javnosti ženu u uniformi. Da bi dokazale da su hrabre poput muškaraca ratnika, svoju dominaciju nad njima, patriotizam ili napravile dobar marketing pred izlazak novog albuma, najitrigantnije estradne umetnice često su se tokom ratnih devedesetih i kasnije slikale u maskirnoj uniformi.

Kraljica folka bivše Jugoslavije Lepa Brena nije obukla uniformu Republike Srpske kada je u jeku građanskog rata išla da iz BiH izbavi roditelje, kako su tvrdili hrvatski i bosanski mediji, već safari kostim, ali zato je 1995. godine obukla vojničke pantalone, košulju i šapku radi snimanja spota „Ljubav je“. U video-klipu, Brena je tumačila poručnika i postrojavala nabildovane seksi vojnike, terajući ih da rade sklekove na snegu.

Njena naslednica na tronu najveće domaće muzičke zvezde Ceca Ražnatović navodno je uslikana u uniformi kada je obilazila pokojnog supruga Željka Ražnatovića na ratištu, ali ona je pre nekoliko godina za tu fotografiju rekla da je foto-montaža. Ali zato je njena najveća konkurentkinja Jelena Karleuša na početku karijere uradila foto-sešn u vojnoj uniformi. Džej Kej je ponosno pozirala u maskirnim, širokim pantalonama, uskoj majici sa dubokim dekolteom, šapkom i šminkom „isprljanog“ tela.

Pop pevačica Zorana Pavić često je maskirnim odevnim kombinacijama isticala ljubav prema pripadnicima Vojske Srbije, čijim se pozivima da im uveliča slavlja redovno odazivala. Pre desetak godina snimila je i spot „Jabuka“, koji je za radnju imao vojnu tematiku, a uskoro planira da snimi novi singl i spot koji će posvetiti proslavi 100 godina Vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Reklame

Ostavite komentar