Kebini vojnički dani …

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 07 Aug 2011

Dragan Kojić Keba služio je vojsku u Somboru i Nišu. Priznaje da su mu ti meseci teško pali, ali i da je tada mnogo naučio, pa čak bio i najbolji telegrafista u JNA.

Davno beše, sećam se ja

“Kao mlad bio sam vrlo nestašan, pa su roditelji našli način da me smire tako što su me poslali u vojsku. Prva tri meseca služio sam u Somboru i stvarno mi nije bilo važno koji ću rod biti, a dodelili su mi da budem telegrafista. Moram da priznam da za Morzeovu azbuku do tada nisam ni čuo, a kad sam je savladao, bio sam najbolji u tome”, priseća se Keba u razgovoru za “Alo!” i dodaje da su njegove uspehe potirali simpatični nestašluci koje je pravio u vojničkim danima.

“Iako sam pobeđivao na svim takmičenjima na kojima su učestvovali korpusi iz skoro svih gradova bivše Jugoslavije, a kao nagradu dobijao odsustva od po 15 dana, zbog svih gluposti koje sam pravio na kraju mi ne bi dali ni ona redovna odsustva. Tako sam jednom u ponoć napravio lažnu uzbunu. Vojnici su obuli čizme i istrčali napolje kad sam pritisnuo dugme za uzbunu, a ja sam se vratio u krevet. U tome mi je pomogao i jedan Makedonac, a kazna nam je bila da kopamo rov u prirodnoj veličini. Makedonac je bio nizak, pa nije mnogo kopao, a ja sam visok preko 180 cm, pa sam se namučio”, priča Kojić i ističe da mu starešine nestašluke nisu zamerile. “Mnogo sam voleo jednog kapetana Punoševića. Kasnije sam ga sreo na svom nastupu u Podgorici i rekao sam mu da mi je žao što sam služio zemlji koja se raspala, a on je zaplakao“, priča Kojić i navodi da se i u vojsci bavio muzikom, a neostvarena želja mu je bila da bude padobranac. “Postoji tu vrlo zanimljiva priča. Posle tri meseca u vojsci, iako sam bio uspešan kao telegrafista, a bio sam i član muzičkog kluba, mnogo mi se dopadalo padobranstvo i kada sam video oglas hteo sam da se prijavim. Međutim, da bih promenio rod, morao sam da budem prekomandovan u Niš, a želeo sam da ostanem u Somboru i samo se zbog toga nisam prijavio. Zanimljivo je da sam nekoliko dana kasnije prekomandovan upravo u Niš, a tada je bilo kasno da se prijavim za padobranstvo. Niš mi je bio suđen”, ispričao je Keba.

Prijatelja iz vojske, kako sam kaže Dragan Kojić Keba, ima veoma malo, jer su ih nakon armije razdvojili kilometri, a od javnih ličnosti seća se Šerifa Konjevića, sa kojim se susreo u stacionaru u Nišu, gde su zajedno bolovali od upale pluća. “Prijatelja iz vojske imam veoma malo, doskora sam u kontaktu bio samo sa Čedom Makedoncem, a sećam se Šerifa Konjevića, koji je služio u Prištini. Međutim, mi smo se sreli u stacionaru u Nišu, gde smo obojica imali upalu pluća, ili smo folirali”, priča pevač kroz smeh i dodaje da je i Goran Bregović služio vojsku sa njim. “ U isto vreme je i Brega služio vojsku u Nišu, mada ga nisam sreo, to sam samo čuo”, kaže Keba.

Reklame

Ostavite komentar