Poznati pevaju pesme “Indeksa”

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 28 Aug 2011

Koncerti posvećeni grupi “Indeksi“ pod nazivom “Da sam ja netko”, na kojima će, pored originalnih članova tog benda, nastupiti i poznata muzička imena sa prostora bivše Jugoslavije, biće održani 15. oktobra u novosadskom Spensu i 16. oktobra u Sava centru u Beogradu.

Prema najavi organizatora, na koncertima u oktobru trebalo bi da nastupe Arsen Dedić, Dado Topić, Kaliopi, Zijo Valentino, Aki Rahimovski, Ogi Radivojević, Hari Mata Hari, Mladen Vojičić – Tifa, Jelena Tomašević, Seid Memić – Vajta…

“Indekse“ je osnovala 1962. godine u Sarajevu grupa studenata, što objašnjava ime benda, ali i epohu u kojoj je zvuk najvećih svetskih grupa u bivšu Jugoslaviju stigao vrlo rano zahvaljujući mladima.

“Indeksi“ su višedecenijsku karijeru počeli upravo u Beogradu, gde su na prvoj gitarijadi 1964. godine osvojili mogućnost snimanja prvog singla.

Posle duge, bogate i burne karijere, “Indeksi“ su prestali da rade nakon smrti Davorina Popovića 2001, čiji je odlazak možda najupečatljivije izrazio poznati glumac Rade Šerbedžija, koji je napisao: “Ova smrt je zaista apsurdna, kako može besmrtni pjevač da umre…”

“Indeksi“ se smatraju za prvu veliku rok grupu iz bivše Jugoslavije, a njihova muzika postala je neraskidiva veza između mnogih generacija koje i danas okupljaju pesme kao što su “Budi kao more”, “Pružam ruke”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Balada”, “Plima” ili “Da sam ja netko”.

Reklame

Ostavite komentar