Sabor u Guči može da počne

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 07 Aug 2011

Još se sunce nije pomolilo iznad dragačevskih brda, a u maloj varoši i trubačkoj prestonici u nedelju je vrilo kao u košnici. Žure Dragačevci da sve zategnu, kako bi domaćinski ugostili saboraše, jer već u ponedeljak, kada se u centru, kod spomenika trubaču, zavijori saborska zastava, i kada odjeknu prvi zvuci srpske trube – „Sa Ovčara i Kablara“, počinje 51. Sabor trubača, najveća trubačka fešta na svetu.

Svaki metar umivenih gučkih ulica, u nedelju ujutro, okupiralo je na stotine trgovaca iz svih krajeva Srbije. Postavljaju tezge sa raznim đakonijama, a, kažu nam, nadaju se dobroj zaradi. Jer, u Guči sve nađe svog kupca.

U gučku dolinu u nedelju su se slivali šleperi piva, kamioni natovareni prasićima i jagnjadima. Raspaljivali su se roštilji, podlagali su se zemljani lonci, u kojima će se narednih sedam dana krčkati dragačevski specijalitet – svadbarski kupus. Na osam mesta u Guči podignute su ugostiteljske šatre, od kojih pojedine mogu da odjednom ugoste i do hiljadu saboraša. Ovogodišnje osveženje je kafana „Broćića avlija“, u blizini reke Belice. Rođacima Rašku i Milošu Broćiću trebalo je četrdesetak dana da podignu restoran, koji oslikava život srpskog seljaka. Sve je u etno-stilu, a salaš, ambar, pivnicu, bunar i zaprežne sanke u Guču su doneli iz okolnih sela.

- Počeli smo da radimo pre dva dana. Istakli smo cenovnik, ali možda ćemo ga menjati poslednjih nekoliko dana Sabora. Od ponedeljaka do srede kod nas će nastupati Dejan Lazarević sa svojim orkestrom – rekao nam je Raško Broćić.

Ostale šatordžije, međutim, još ne otkrivaju cene ića i pića. Vele da čekaju da Sabor počne, da osete debljinu džepa saboraša. Izvesno je da će cene skočiti poslednja tri dana saborovanja, kada se i očekuje najveći broj gostiju. Prema prvim procenama, kilogram prasećeg pečenja prodavaće se za 800 dinara, jagnjećeg po 1.300, a hajdučki ćevap po ceni od 1.700 dinara. Porcija kupusa koštaće 250 dinara, čorbe 150 dinara, pivo i sokovi će se plaćati od 120 do 150, rakija 80, a kafa 50 dinara. Za pljeskavicu će saboraši morati da izdvoje od 200 do 250 dinara.

Na gučkim ulicama u nedelju ni traga ni glasa od trube. Zatišje pred buru. Štede se trubači za naredne dane, kada će bez prestanka duvati u limene instrumente. Kitiće im saboraši novčanice na znojava čela, a truba će praštati sa svih strana. Čuće se i ona s juga, i istoka, i ona sa zapada. Nadmetaće se koja će jače zatrubiti, koja će više saboraša oboriti s nogu.

- Pokušavaju mnogi da naprave nešto slično Saboru, ali Guča je, ipak, Guča – rekao nam je trubač Gvozden Rosić iz dragačevskog sela Rti. – Moji trubači i ja smo spremni za Sabor, jer smo mesecima unazad uvežbavali numere. Posebno mi je drago što se iz godine u godinu u Guči sviraju sve bolje kompozicije. I dobo je što je takmičenje trubača pomereno za subotu uveče, jer mnogo je lakše svirati kada nije vrućina.

U saborskom odboru nam kažu da je sve spremno da Guča, prema njihovim procenama, ove godine ugosti oko milion saboraša. Ulaz u dragačevsku varošicu neće se naplaćivati, ali će se plaćati parking, i to 1.000 dinara za automobil, za sve dane Sabora. Za parkiranje je obezbeđeno oko sedam hektara slobodne površine.

Organizatori ističu da će i ove godine Guča ugostiti mnogobrojne strance, iz gotovo svih krajeva sveta. Najbrojniji će biti saboraši iz Italije, Francuske, Slovenije i Rusije, a prvi put ove godine svoj dolazak najavile su i grupe Engleza, Šveđana i Iraca.

Reklame

Ostavite komentar