Sve više zloupotreba maloletnih manekenki

Izvor: 24sata.rs
Postavljeno 22 Aug 2011

Deca manekeni su sve češća tema žestokih rasprava. Poslednji je slučaj 16-godišnje Heli Kloson, čiji roditelji tuže jednu kompaniju zbog objavljivanja provokativnih fotografija njihove maloletne kćerke, na kojima je manekenka prikazana na „seksualno sugestivan način”.

Slike na kojima Hejli sedi na motoru u kratkom šortsu, raširenih nogu i u majici bez grudnjaka pojavile su se na majicama kompanije „Urban Outfitters”, a načinjene su prošle godine kada joj je bilo 15 godina. Njeni roditelji odlučili su da tuže ovu firmu i fotografa za 28 miliona dolara zbog zloupotrebe. Oni su navodno imali dogovor da fotograf Džejson Li Peri nikome ne daje ove fotografije, ali ih je on ipak prodao, a roditelji ove devojke sada su besni i tvrde da su ovakve slike narušile reputaciju njihove kćerke. U istom setu fotografija nalaze se i one na kojima Hejli pije pivo i vozi motor bez zaštitne kacige. Inače, Hejli se već godinama ne bavi manekenstvom, a radila je kampanje za brendove poput „Gučija”, „Done Karan” i „Oskara dela Rente” . Takođe, samo šest dana pre podizanja tužbe njeni roditelji su učestvovali u jednoj TV emisiji u kojoj su pričali o tome da je ona sasvim zrela da se bavi poslom koji želi i da se fotografiše na način koji želi.

Hejli se modelingom bavi od svoje četrnaeste godine, ima svoju blog stranicu na kojoj često objavljuje svoje modne fotografije, profil na Tviteru i fan stranice na internetu. Njenim roditeljima ništa od toga nije smetalo, sve dok nisu uvideli priliku da još bolje zarade na svom detetu, za koje su iznenada shvatili da je maloletno.
Ono što je zabrinjavajuće je da u svet mode devojke ulaze sve mlađe, podstičući burnu razmenu stavova o tome sa koliko godina su zaista zrele za posao modela. Devojčice od 10, 12 godina reklamiraju kako odeću neprikladnu svom uzrastu, tako i kozmetiku za odrasle, šminku, pa čak i asesoar poput tašni, nakita i drugog. Zanimljivo je i da se ne oglašavaju društva za zaštitu dečjih prava, a najveću korist imaju modne kuće.
Reklame

Ostavite komentar