Za hrvatsku estradu nema krize

Izvor: Slobodna Dalmacija
Postavljeno 28 Aug 2011

Jelena Rozga, Neno Belan, Jole, Severina, “Magazin”, Dražen Zečić, Jasmin Stavros, Marijan Ban, klape “Intrade“, “Cambi”, “Maslina”… mogu biti poprilično zadovoljni rezultatima leta na izmaku tokom kojeg su, za razliku od mnogih kolega, održali priličan broj koncerata i spremili nešto u čarapu za hladnije dane.

Kriza nikoga nije zaobišla, pa tako ni muzičare, premda je uz brojne DJ-eve, slažu se menadžeri i organizatori s kojima smo kontaktirali, najviše posla bilo za top-izvođače, ponajpre zabavljače, ali i klape koje, s obzirom na povoljne cene angažmana, sve više “otimaju” posao estradnjacima.

U pitanju je udarna sezona za koncerte i zaradu, a top-radnica leta je, sudeći prema rečima njenog menadžera Pere Kozomare, Jelena Rozga, koja je od polovine jula do kraja avgusta održala seriju od 25 nastupa kojoj se još ne nazire kraj. Najtraženija zabavljačica ovoga leta lani je imala 15 koncerata, godinu pre devet…

− Jelena je pevala i radnim danima i vikendima, počeli smo oko 15.jula, a dva, tri koncerta zeznula je kiša. Bilo je svega, od gostovanja u klubovima, do fešta i letnih maškara, i svuda je bilo puno. I Jole je uredno radio − zabave, fešte trgove… Ma sve zavisi od pesmi i kako radite na terenu.

Ako imate hitove i dajete publici dva sata čiste energije do zadnje kapi znoja, što Jelena i radi, onda je to to − zadovoljno će Kozomara, hvaleći profesionalnost svoje štićenice koje je samo zahvaljujući disciplini (10 sati sna nakon koncerta, nema klime, nema cigareta i hladnih napitaka) izdržala naporan tempo, ali i dobro zaradila.

Cena Jeleninih angažmana navodno se kreće oko 6000 evra, a zavisno od lokacije, za svoj koncert zna zatražiti čak i 9000 evra. Ali, i u tom je slučaju još uvek riječ o 3000 evra manjem honoraru od Severininog koja, uprkos trudnoći, takođe nastupa, ali je od juna imala upola manje koncerata od Jelene. Pritom valja reći i da su troškovi njene produkcije puno veći od Jeleninih.

− S obzirom na Severininu trudnoću, radilo se relativno isto kao i lani. No, zbog trudnoće smo morali i odbiti puno koncerata − kazao nam je menadžer pevačice Tomislav Petrović.

Oko 12.000 evra navodno stoji i koncert Gibonnija, koji u pulskoj “Areni” zaključuje turneju “Toleranca” u sklopu koje je i tokom leta održao nekoliko koncerata.

Ne žale se ni u agenciji “Nobilo&Cetinski”, zadovoljni brojem Tonyjevih nastupa koji je, uz uobičajene gaže, održao pulski koncert “Otkrivanje strasti”, i zapevao sa Montserrat Caballe u Umagu.

I Tony u petoj brzini

− Tony je radio non-stop, od Umaga do juga, bio je i u Sloveniji i u BiH. Imali smo isti broj koncerata kao i lani. Čini mi se da je bilo posla za sva vodeća imena − komentarisala je Snežana Jerković, pevačeva PR menadžerka. Izuzmu li se top-izvođači i jamci dobre zabave, puno je posla bilo i za klape, koje su se cenom nastupa od 15.000 do 25.000 kuna bez razglasa približile cenovnom razredu estradne B-lige.

Reklame

Ostavite komentar