Preminula Vasilija Radojčić

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 26 Sep 2011

Vokalna solistkinja i istaknuta umetnica Vasilija Radojčić preminula je juče u Beogradu u 75. godini.

Vasilija Radojčić rođena je u Kragujevcu 21. aprila 1936. godine. U rodnom gradu završila je i gimnaziju, a potom je upisala studije francuskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1958. bila je solista Radio Beograda, a od 1961. počinje da snima za PGP-RTB. Kao dugogodišnji saradnik Radio-televizije Srbije snimila je veliki broj emisija i trajnih snimaka za zvučni arhiv RTS-a. Mnoge pesme koje je izvodila tokom duge i bogate pevačke karijere postale su “evregrin” hitovi, koje rado slušaju različite generacije.

Komemoracija Vasiliji Radojčić biće održana u sredu, 28. septembra, u 10 sati u maloj sali Doma Sindikata, a sahrana je istog dana, u 11.30. na Novom groblju u Beogradu.

Prošle godine, Vasilija je za Vesti Online dala poslednji intervju, požalivši se da su je zaboravili i novinari i kolege, ali i otkrila zašto je prestala da peva:

“Suprug Milan mi je umro pre šest godina, a čini mi se da je to bilo juče, još tugujem za njim… Povredile su me i kolege muzičari, estradnu penziju nisam dobila iako sam nekoliko puta podnosila zahtev. Kada je penzija izglasana, trebalo je da je prvi dobijemo Cune i ja. On je penziju dobio, mene su zaobišli iako važim za pevačicu koja ima najviše snimljenih pesama u fonoteci Radio Beograda. Nedavno sam za PGP RTS snimila 60 antologijskih pesama, obećali su da će mi objaviti trostruki album, a onda su desetak mojih pesama strpali u nekakav zajednički muzički projekat za koji još ne znam šta predstavlja. Kako da pevam kada mi se plače.”

Reklame

Ostavite komentar