Skandal: Bob Dilan je plagijator

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 29 Sep 2011

Bob Dilan nedavno je otvorio izložbu “Azija” u Gagosijan galeriji u Njujorku, i opisao je kao slikovito putovanje kroz svoja iskustva iz Japana, Kine, Vijetnama i Južne Koreje. Navodno je sve prizore lično zabeležio, a zatim preneo na slikarsko platno.

Međutim, najmanje deset od 18 izloženih slika su kopije poznatih fotografija, od kojih su neke nastale pre više od jednog veka.

Dilanova slika “Opijum” je reprodukcija fotografije “Žena puši opijum” Leona Bizija iz 1915. godine. Delo “Trgovina” kopija je slike Anrija Kartijea Bresona iz 1948, dok su prikazi budističkog monaha, dečaka i magarca kopije fotografija nastalih krajem 19. veka.

Muzičaru ovo nije prvi put da je optužen za krađu tuđih radova. Neki od njegovih tekstova “sumnjivo” liče na stihove pesnika iz doba Građanskog rata i jednog japanskog pisca, dok njegova autobiografija sadrži rečenice bukvalno prepisane iz dela Marsela Prusta i Džeka Londona.

Dok se Dilan lično nije oglasio povodom ovih optužbi, galerija Gagosijan saopštila je da je tačno da slike nisu originali, već se umetnik “poslužio raznim izvorima kako bi pronašao inspiraciju”.

Reklame

Ostavite komentar