Mića Minimaks konačno dobija spomenik

Izvor: Alo.rs
Postavljeno 18 Oct 2011

Po ugledu na pokojnog frontmena benda „Ekatarina Velika“, Milana Mladenovića, koji je nedavno dobio plato ispred Doma Omladine u Beogradu, i pokojni radio i TV voditelj, humorista i satiričar Milovan Ilić Minimaks mogao bi uskoro da dobije spomenik!

Ova inicijativa potekla je od folk pevačice Nade Topčagić, koja je javno u emisiji Lee Kiš pozvala sve kolege, ali i nadležne institucije da pomognu da se Minimaksu oda počast kakvu je višedecenijskim radom zaslužio.
- Znam da živimo ubrzano i da smo se nekako otuđili, ali ne smemo da zaboravljamo jedni na druge. Minimaks je čovek koji je voleo estradu, muziku i humor, kroz njegove emisije prošle su sve zvezde bivše Jugoslavije – obrazlaže Nada.
- Smatram da je svojim radom za života zaslužio da dobije priznanje bilo kog tipa, poput ulice, trga ili spomenika. Ja ću lično da pokrenem ovu inicijativu kod nadležnih organa zajedno s mojim kolegama i ubeđena sam da će oni imati sluha za ovaj predlog – zaključuje Topčagićeva.

Inače, ovaj pevačicin predlog podržale su mnogobrojne estradne ličnosti koje su tim povodom dale izjave za „Alo!“.
Lepa Brena: Zaslužio je ulicu
- Kada se odlučuje o tome kome će biti dodeljena ulica, veoma je važan značaj te ličnosti u smislu šta je neko ostavio za sobom. Činjenica je da ovo podneblje u celini obiluje znamenitim ljudima, pa ne vidim zašto ne bi zaslužni građani ovog grada dobili ulicu u prestonici. Mića Minimaks je bio specifična ličnost koja je u novinarstvo unela jedan sasvim novi način rada. Osim što je bio novinar, bio je i aforističar i stručnjak za odnose s medijima, kada je to zanimanje kod nas još bilo u povoju. Uostalom, ima toliko ulica koje nose imena slikara i političara, ne vidim zašto ne bi i čovek koji je decenijama sa malih ekrana uveseljavao ljude svojim specifičnim humorom dobio priznanje.
Saša Popović: Uspostavio je nove standarde
- Imao sam sreću da poznajem, ali i da sarađujem s jednim od najboljih satiričara, novinara i voditelja tog doba. Minimaks je svojim radom uspostavio nove standarde kada je reč o javnoj sceni i sigurno je da zaslužuje da nikada ne ode u zaborav, ni njegove emisije i knjige, ali ni on kao ličnost.
Mira Škorić: Drago mi je da je ovo pitanje pokrenuto
- Drago mi je da je konačno neko pokrenuo ovu inicijativu, koju naravno podržavam. Minimaks je bio čovek sa stavom kog sam obožavala i koji nikako ne sme da se zaboravi.
Ana Bekuta: Obeležio je jedno vreme
- Minimaks je bio čovek koji je svojim radom obeležio jedno vreme. Svakako da podržavam sve što je vezano za njega, jer takav čovek teško da će se pojaviti u skorije vreme. Svojim specifičnim smislom za humor i emisijama koje su bile vrhunske pomogao je najviše nama pevačima jer mu je muzika bila u krvi.

 

Stručnjak za humor, muziku i politiku

Milovan Ilić Minimaks rođen je 5. novembra 1938. u Lipnici kod Kragujevca. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Nesvršeni je student beogradskog Pravnog fakulteta. Počeo je da radi u listu „Jež“, a 1960. je prešao u Radio Beograd. Postao je poznat kao voditelj radio-programa „Minimaks“, koji se emitovao na Radio Beogradu. „Minimaks“ je bila jedna od prvih emisija u kojoj je bilo dosta zabavne muzike, a njegova krilatica iz najave emisije je bila: „Minimum govora, maksimum muzike.“ Sa emisijama „Sutra je petak“ i „Tačno u podne“ iliti „Tup-tup“, postigao je veliki uspeh.

Karijeru nastavlja na RTV Srbije, gde je radio emisiju „Od glave do pete“. Emisije „Minimaksovizija“, „Maksovizija“, „Nedelja kod Minimaksa“ i „Fonto“ radio je za TV „Pink“ i TV „Palma“. Prvi put je predstavio javnosti brojne narodne pevačice i pevače, a najpoznatija od njih je Lepa Brena. Krajem 2004, urađena mu je transplantacija jetre na Univerzitetskoj klinici u Padovi. Preminuo je 9. februara 2005. u Padovi posle duge i teške bolesti.

Reklame

Ostavite komentar