Skandal: Suzan Sarandon nazvala papu nacistom

Izvor: SrbijaNet
Postavljeno 18 Oct 2011

Glumica i društveni aktivista Suzan Sarandon navodno je nazvala papu Benedikta nacistom tokom javne diskusije na filmskom festivalu u Njujorku, izazvavši žestoku kritiku kako katoličkih tako i jevrejskih grupa.

Glumica, koja je 1995. godine dobila Oskara za ulogu u filmu “Mrtav čovek hoda” koji se bavi problemom smrtne kazne, rekla je da je poslala primerak knjige po kojoj je film rađen papi.

“Prethodnom, Ne ovom nacisti sad”, navodno je rekla, prenose agencije. Papa Benedikt, rođen u Nemačkoj kao Jozeh Racinger bio je na kratko član Hitlerove omladine početkom 1940ih, kada je članstvo bilo obavezno, saopštio je Vatikan.

Dezertirao je iz vojske tokom Drugog svetskog rata a njegovi roditelji su, navodno, kao posvećeni katolici odbacili nacističku ideologiju. Sarandon (65) je odrasla u Njujorku u katoličkoj porodici i borac je za brojna društvena pitanja od gladi i AIDS-a, do protivljenja slanja američke vojske u Irak.

Zvezda filma “Telma i Luiz” postavljena je 1999. godine za UNICEF-ovog ambasadora dobre volje. Njujorška Katolička liga za verska i građanska prava saopštila je da je izjava Sarandonove “obscena” i nazvala glumicu “neznalicom”.

ADL liga koja se bori protiv antisemitizma takođe je pozvala glumicu da se izvini katoličkoj zajednici. “Gospođa Sarandon se možda ne slaže sa Katoličkom crkvom, ali to nije izgovor za nacističke analogije. Takve reči su pune mržnje, osvete i jedino služe da umanje pravu istoriju i značenje holokausta”, navodi se u saopštenju ADL-a.

Glumičin portparol nije bio dostupan za komentar.

Reklame

Ostavite komentar