Tika Arsić se vraća u pozorište

Izvor: pulsonline.rs
Postavljeno 15 Dec 2011

Posle završetka trijumfalnog pozorišnog života sa ulogom Rogožina u predstavi “Idiot” Dostojevskog, koja se igrala na velikoj sceni Narodnog pozorišta, za koju je dobio nagrade poput “Zlatnog Viteza” u Moskvi i “Raše Plaovića” u Beogradu, imamo razloga da se radujemo ponovnom vraćanju na “daske koje život znače” jednog od naših najznačajnijih dramskih glumaca, Tihomira Tike Arsića .

Tiku smo imali, na kratko, prilike da vidimo na malim ekranima u krimi seriji “Šesto čulo” koja je prekinuta sa emitovanjem još prošle godine, ali ovog puta Tika je rešio da se vrati onome što najbolje radi – glumi.

Njegov povratak glumi biće obeležen monodramom “Istina o Nušiću”, pričom o najzanimljivijim detaljima iz Nušićevog života. Ovu monodramu će Tika Arsić premijerno odigrati u Kučevu, u Domu kulture, 22. decembra. Kučevo je izabrao jer je predstavu ” Sumnjivo lice” premijerno odigrala baš u Kučevu jedna amaterska glumačka družina u nekadašnjoj kafani “Rudnik” (sada je to hotel “Rudnik”), davne 1937. godine. Tamo je odigran i prekinut zbog navodnog vređanja državnih činovnika, nekoliko glumaca pobeglo, a ostali su bili uhapšeni. Iz ovog razloga je Tika odabrao Kučevo i da baš tamo održi “školski čas” pod nazivom “Istina o Nušiću”.

Očekuje se da Arsić u narednim danima odigra predstavu o Nušiću u zatvoru “Zabela” kod Požarevca, takođe iz zanimljivih razloga. Nušića je, naime, režim kralja Milana Obrenovića osudio na dve godine zatvora zato što je, kao mladi pisac, napisao pesmu “O dva raba” (O dva roba) i 1887. godine je ležao u zloglasnoj ćeliji broj 11, gde je i počeo da piše komad “Sumnjivo lice”. Doskorašnji upravnik zatvora u Zabeli gospodin Kovrlija, koji je bio veliki poštovalac Nušića, je čak i podigao bistu Nušiću unutar samog zatvora.

- Hteo sam da igram u Kučevu baš zato što je tamo prvi put igrano, a sad nastavljeno, posle 50 godina čekanja. Nušić nas je odavno nacrtao i kao da se od njegovog vremena ništa nije ni promenilo, kaže Arsić, i u šali dodaje:

- Samim igranjem u Zabeli “opravio” bih kulturni ambijent i ponudu za one koje zatvor u Zabeli tek čeka. Biće tu dovoljno “elite” koja zna za Nušića jer se ponašaju kao i likovi iz negovih komedija – kaže Arsić.

U nizu predstava koje će Tihomir Arsić igrati u okviru turneje po celoj Srbiji, saznajemo da je sledeća zakazana za 19. januar, na dan Nušićeve smrti, tj. na Bogojavljanje u Topoli.

Reklame

Ostavite komentar